Да снимаш филм. В Пирдоп. У баба.

Невелин и Петър са от Пирдоп. Вероятно често сте ги виждали да крачат между “баба горе” към гарата и “баба долу” под църквата. 

Преди години Петър стигна чак до Сеул с изложбата си със семейни фотографии „Баба горе, баба долу – историята на моето семейство”. А днес той и брат му отново са готови да споделят, този път на големия екран, онова специално място и чувство “у баба… след баба”.

През 2024 г. очакваме премиерата на “И това е за тази Коледа”, най-новият късометражен филм на братя Вълчеви, с Любомир Бъчваров в главната роля. Заснет в Пирдоп и много личен, филмът всъщност е сбогуване и прегръдка с близките, които вече ги няма. Които си отиват с мечтите и тъгите.

“След доста години прекарани в София, след пътувания по фестивали по света и снимки в различни части на Югоизточна Европа, ясно осъзнавам колко ми е дало родното място. Без забързаност, без толкова шум, човек твори по различен начин. А когато снимаш у дома, добавяш автентичност на преживяването за зрителя и това го прави по-истинско,” споделя Петър.

Дебютът на Петър в киното е преди 11 години. “Шшт… Попей ми” се превръща в първият български късометражен филм с редовни прожекции в столичните кина. За Петър следват няколко години работа върху “Ателие” и “Влез в час” по БНТ, а през 2018 г. излиза и документалният филм “Монолог в антракта” с повече от 40 премиери на най-големите световни фестивали. 

Невелин междувременно изгражда опит и свой почерк като монтажист. Повече от 10 години с Петър работят заедно, а вече имат и своя продуцентска къща за независимо кино – Икуъл.

Сега, докато планират предстоящото представяне на “И това е за тази Коледа”, братя Вълчеви продължават да получават награди за “Лека нощ, Лили”. Филмът, излязъл през 2021 г, бе българското предложение за късометражен филм за наградите “Оскар” през 2022 г. Вече има премиери на 47 фестивала и големи награди в Европа и Азия. Оценен е високо от публиката и в екзотични за нас дестинации като Боливия.

В края на 2023 г, точно за Коледа, Петър и Невелин разбират за поредната награда – “Лека нощ, Лили” е избран за най-добър късометражен филм на фестивала на балканското кино Balkan Nordic Film Festival в Стокхолм. Мотивацията, която журито там дава при избора гласи: „За една поетично разказана история за стареенето, времето и любовта, която продължава във вечността.”

За следващия си проект “Курбан” Петър и Невелин вече търсят подходящи локации в Средногорието и финансиране. 

Информация: Диана Луканова
Снимки: Петър Вълчев