Да рисуваш карикатури

Карикатурата е поезията в рисуването. С няколко щрихи да казваш много. Но всъщност какво е карикатура? Ако се доверим на определението: “Карикатурата е жанр в изобразителното изкуство и литературата, черпещ въздействието си от преувеличението или изопачаването на характерни черти на даден човек или предмет“. Майсторството е в това преувеличението да е максимално, но обектът да остава разпознаваем.

Някои карикатури имат само развлекателен характер, докато други имат политически нюанси. Терминът „карикатура“ произлиза от италианското caricare (преувеличавам). Карикатурата често, но не непременно, носи хумористични черти. Жанрът възниква по мнението на повечето автори през 16 век в ренесансова Италия, като за неин непосредствен предшественик се смята гротеската. Близки до карикатурата жанрове са комикса, шаржа, в англосаксонските страни cartoon и др.”

Но е лесно да дадеш определение, трудно е да създадеш света в една карикатура. Затова се обръщаме към Пламен Панчев, който от 2000 година до сега е “създал” хиляди карикатури. Някои от тях са пътували до далечни страни. Той е роден през 1969 г. в гр. София. В главата си носи образите на известни политици, световни, национални и местни, хора от цяла България, Англия, Америка, които е “увековечил” в карикатура. За него рисуването е общуване със света и другите. Зад гърба си има много изложби.

Пламен рисува и живопис, графика, стенопис и портрети. Последните му изяви бяха по време на Влайкови дни 2022 г. На гражданите на Пирдоп той представи изложба живопис и ретроспективна изложба: Карикатура и шарж.

Откъде тръгваме към карикатурата? Обажда се приятел, познат или непознат и иска карикатура за близък по определен повод. Изпраща снимки в различен план. Сяда Маестрото пред статива. Влиза в света на образа от снимката. Това за нас е просто една снимка. За твореца това е свят, в който са скрити емоции, преживявания, мисли, чувства и надежди. Между двамата започва запознанството. Клиентът има и изисквания. Той е дал своята информация за този, който ще бъде рисуван. Дни наред творецът живее с образа и преживява всеки един детайл от лицето, за да го предаде на ръката си. Маестрото ще подреди “парчетата” и ще ги превърне в едно цяло. Един жив образ, който с няколко шрихи ще проговори и ще ни каже всичко или почти всико за себе си. С голямо удоволствие Пламен рисува политически карикатури.

Диана Луканова