Група ГЕОТЕХМИН участва в реновирането на храм „Свети Архангел Михаил“ в село Петрич със средства по Благотворителна програма „Българските добродетели“

Завърши ремонтът на параклиса „Свети Архангел Михаил“ край с. Петрич, в който участва като дарител Група ГЕОТЕХМИН по Благотворителна програма „Българските добродетели“. На 27 август с тържествен водосвет той бе открит за служение.

Параклисът е построен през 19 век. По инициатива и с подкрепата на дарители – родолюбиви петричани е възстановен през 1997 г. Художникът Йордан Шентов изписва надписа „Свети Архангел Михаил“ на храма и изографисва образа на неговия патрон през 2003 г., а жителите даряват икони, свещници и църковна утвар и построяват допълнителни навеси.

Традицията на дарителство продължава и днес с реновирането на храма, в което участваха компаниите дарители – Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД, като осигуриха средствата за закупуване на строителните материали по Благотворителната програма „Българските добродетели“, чиято цел е доброволно подпомагане на различни социални каузи, сред които и в сферата на духовността и вярата. Строителните дейности бяха извършени от членовете на Ловно-рибарската дружинка от с. Петрич и жители от селото.

На церемонията присъстваха кметът на общината, инж. Стоян Генов, кметският наместник, Мария Ангелова, Ненко Миндилов, кметски наместник на с. Карлиево, инж. Иван Кунчев, директор на Обогатителен комплекс на Елаците-Мед АД. Сред гостите бяха председателят Стоян Стоянов и членове на Ловно-рибарския съюз в с. Петрич, служители на общината и местни жители.  

Отец Ангел от Панагюрище отслужи водосвет и благослови дарителите, строителите и гостите. „Това, което направихте за този един месец е в духа на онази традиция, от времето когато храмът е съграден от волни пожертвования и доброволен труд. Така и вие днес направихте същото, а именно – успяхте да възродите, възобновите, да въздигнете този параклис и да го благоукрасите, за да имаме чест и удоволствие да празнуваме всички това ново обновление“- каза той и пожела – „На многая лета!“

Реновирани са покривите на параклис „Свети Архангел Михаил“ и на навеса, обновен е и цокълът на параклиса и е изградена магерницата под навеса.

Кметският наместник Мария Ангелова благодари на четирите дружества от Група ГЕОТЕХМИН, за закупуването на строителните материали и на мъжете от Ловно-рибарска дружинка с. Петрич, които не пожалиха свободно време, сили и седмици наред работиха по реновирането на храма. Мария Ангелова пожела и занапред сътрудничеството между Група ГЕОТЕХМИН и кметство Петрич да продължава в същия дух, за да съграждат заедно нови проекти. 

„Днес сме тук, за да отдадем заслуженото на един благороден жест, който се осъществи и е факт благодарение на добри хора с добри сърца, които са отворени към Средногорието, към правата вяра. За пореден път компаниите Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД даряват средства за възстановяване, ремонт, рехабилитация на църковни храмове и параклиси“, каза кметът на община Златица инж. Стоян Генов. Той изказа специални благодарности на хората, приели с отворени сърца тази инициатива – проф. дтн. инж. Цоло Вутов, д-р инж. Иван Вутов, д-р инж. Владимир Вутов, инж. Драгомир Драганов и инж. Иван Кунчев. Кметът се обърна и към петричани, допринесли за реновирането на храма и за направените лични дарения. 

От името на дарителите инж. Иван Кунчев изказа задоволство от реновирането на храма и новия му облик. Той увери, че и занапред компаниите от Група ГЕОТЕХМИН ще бъдат съпричастни към нуждите и потребностите на петричани и жителите на Средногорието, следвайки своята политика на корпоративна социална отговорност и програмата „Българските добродетели“.

В продължение на последователната си корпоративна социална политика, Група ГЕОТЕХМИН подкрепи ремонта на параклиса в с. Петрич по Благотворителна програма „Българските добродетели“, желаейки да подпомогне усилията и даренията на вярващите за неговото възстановяване. Основателите на програмата и лично проф. дтн инж. Цоло Вутов, обединени от българските и общоприетите човешки ценности, са  направили много дарения през годините за Църквата и вярата, водени от уважението към религиозните ценности и желанието да помагат. Само в региона на Средногорието Групата е ремонтирала над 10 църкви и е изградила с фирмени и лични дарения храм „Св. Константин и Елена“ в община Мирково.