Григор Даулов: Въпреки пандемията, успешно изпълняваме заложените за 2020 г. дейности

На 17-ти юли в Община Чавдар тържествено бяха открити две нови придобивки за жителите и за гостите – туристи. По партньорската програма на общината с „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ АД на стойност над 230 хиляди лева за 2020 г., бе надградено спортното въжено съоръжение на „Света Петка“, като в него са вложени 50 хиляди лева. Бе открита и зарядна станция за електромобили, разположена също в местността „Света Петка“. На тържественото откриване и водосвет присъстваха множество гости, общински съветници и представители на ОбА-Чавдар. Лентичката за откриване на спортното съоръжение заедно разрязаха кмета Григор Даулов и д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на „ДПМ-Челопеч“ АД.

В интервю за сп. „Средногорски БАГРИ“ кметът на Община Чавдар Григор Даулов разказа за двете придобивки:

С радост мога да кажа, че въпреки пандемията, ние успешно изпълняваме заложените за 2020 г. дейности и усилено работим за по-доброто бъдеще на Община Чавдар. на 17-ти юли открихме две нови съоръжения – спортно въжено съоръжение, предназначено предимно за деца, което надгражда туристическата ни атракция, както и зарядна станция за електромобили, която е част от идеята ни община Чавдар да се развива все повече и повече като екологично отговорна община.

Предстоят ли още надграждания на спортните съоръжения?

Да! Ние, след като 2015 г. го открихме по два европейски проекта, постоянно през годините все по нещо добавяме така, че със сигурност до една-две години ще бъдат добавени още атрактивни съоръжения, които да радват както жителите на Чавдар, така и нашите гости. Винаги сме се стремяли да надграждаме изграденото – да има нещо ново, нещо, което туристите да използват и да гарантираме доброто и забавно пребиваване в Община Чавдар. Идеята е да осигурим повече възможности за забавление.

На какъв етап са другите проекти, които се финансират от „ДПМ-Челопеч“ АД през тази година?

Цялата сума е 232 хиляди лева, от тях 50 хиляди сме вложили в новото спортно съоръжение. 60 хиляди лева са насочени към културният календар на общината, който малко се размести тази година и ще бъде актуализиран предвид пандемичната обстановка. С 50 хиляди лева изградихме предпазен канал. Текат ремонтни дейности в училището и детската градина. Ще изградим още едно детско съоръжение и една детска площадка в покрайнините на селото.

По отношение на втората придобивка – електромобилна станция, каква бе мотивацията Ви да я изградите?

По проект на Национален доверителен екофонд Община Чавдар закупи електромобил, 6+1 места. Всъщност, от Екофонда ни отпуснаха 30 хиляди лева, а общината вложи над 40 хиляди лева в този проект. Вече отчетохме проекта. Този проект е свързан с нашата инициатива „Нека бъдем готини“, насочена към опазване на околната среда. С този еко-автомобил ние ще осигуряваме транспортни услуги на жителите на общината, предвид проблемите с транспорта в региона и липсата на достатъчно възможности те да пътуват до столицата. Още в миналият общински съвет се роди идеята за закупуване на електро-автомобил. Той ще бъде на разположение и на децата от детската градина, на учениците – при организирани екскурзии, посещения и участие в различни национални инициативи.

С електрическата зарядна станция на „Света Петка“ всъщност ние продължаваме да надграждаме дейностите, насочени към опазване на околната среда и грижата за нея. Подобна зарядна електростанция към момента няма в района не само на Средногорието. Освен екологичният аспект на този проект, той е и много по-икономически изгоден и евтин, защото ел. енергията е доста по-евтино гориво от останалите. С този електромобил и зарядните електростанции в Чавдар ние осигуряваме един щадящ околната среда транспорт.

Зарядната станция е публична и безплатна за всички наши гости, решили да посетят комплеска на „Света Петка“, неолитното селище и спортните съоръжения там. По този начин целим стимулиране на туристите да изберат именно Община Чавдар, посещавайки ни през почивните дни, а и не само.

Интервю: Петя Чолакова

Репортаж от събитието: