Грейнаха в Челопеч коледните светлини и бе тържествено открит благотворителният базар

На връх Андреевден в Челопеч официално бяха запалени коледните светлини и стартира благотворителната инициатива, организирана под патронажа на кмета Алекси Кесяков за закупуване на кувьоз. Едрей, едрей вече деня… Едреят и челопешките инициативи, насочени да носят радост и надежда за всички челопешки жители, да вдъхват вяра и съпричастност у всички средногорци.

С невероятните си изпълнения на коледни песни средногорските звънчета заредиха празничната атмосфера в Челопеч още, и още. Накараха всеки да замечтае, да бъде по-добър, да подаде ръка и да засияе. Водещите на програмата бяха организирали викторина, дядо Коледа и Снежанка пристигнаха не с шейната и елените, защото те са защитен вид, а със съвременни превозни средства, залагайки на услугите на местните любители на моторите и силните усещания.

Сувенири, лакомства, картички и рекламни материали, скара и греяно вино – всичко имаше в  Челопеч в празничната вечер на светлия християнски празник. Шептяха хората наричания за берекет и здраве, купуваха си от предложените по щандовете стоки и се радваха, че с общи усилия делото им ще успее и примера им ще пребъде.

В коледният базар се включиха децата от детската градина и основното училище, общинската администрация, читалището и още: Работилничка „Горана” от гр. Златица”, Пекарна „Прованс” от с. Чавдар, вкусните „Торти на Ася“ от гр. Златица, Анелия Георгиева, Венета Атанасова, Марияна и Любов Станулови, Ани Белова, Адриана Кесякова. Към благотворителният базар с голям ентусиазъм се присъединиха и служители от „Дънди Прешъс Металс” – Челопеч, които ще удвоят събраната сума за продадени рекламни материали.

Традицията в Челопеч отново бе спазване и всички заедно запалиха коледните светлини в общината. Кметът инж. Алекси Кесяков приветства събралите се на празничното събитие челопечани и гости: „Първо, искам да благодаря на всички, които тази вечер сте тук – жители и гости на община Челопеч. Отделили сте от времето си да дойдете при нас, за да може наистина да започнем коледните празници с един наистина добър старт. С едно прекрасно и голямо присъствие от Вас – не само жителите на община Челопеч, а и гостите от съседните общини. Надявам се тази традиция, която правим от няколко години, да се затвърди и все повече и повече хора да идват при нас. Ние – аз, общинска администрация, общински съвет и всички служители и работници към община Челопеч се стараем да направим коледните празници, които са едни от най-красивите през годината, наистина незабравими за всички Вас, които сте тук. Също така си пожелавам всички останали общини да видят от нас и да възприемат тази традиция, за да може наистина коледният дух да бъде навсякъде в Средногорието. Още веднъж изразявам радостта си от това, че сте тук. Благодаря Ви и Ви пожелавам весели коледни празници”.

Събраните средства от благотворителния коледен базар в Челопеч ще послужат за закупуване специален кувьоз, който ще бъде дарен на Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом” – гр. София. В днешно време кувьозите са от животоспасяващо значение. Статистиката сочи, че раждаемостта в България все повече намалява, а към октомври 2018 г. 46% от новородените деца са недоносени. Все повече майки раждат преждевременно и са принудени да поверят грижата за бебетата си на опитни неонатолози, в кувьози, които поддържат оптимална температура и влажност на вдишвания въздух и обогатяват с кислород, когато е необходимо.

Благотворителната акция се провежда под патронажа на кмета инж. Алекси Кесяков и ще продължи до 31.12.2018 г., като кутии за събиране на дарения са поставени в сградата на Община Челопеч и по време на Коледния концерт на НЧ „Труд и постоянство”, който ще се състои на 21.12.2018 г. от 18.00 ч.

Подготви: Петя Чолакова

снимки – facebook