Грандиозен VI-ти МФФ „Златен прах“ Челопеч 2019!

Челопеч, където слънце първо огрява бе нашарено от багрите на няколко континента. На мегдана се развяха знамената на няколко държави, а той запомни стъпките на стотици танцьори от близо и далеч! И много усмивки! Най-усмихнатият фестивал се случи в Челопеч! Очите, сърцето и душата на всеки присъстващ се изпълниха с радост и пъстротата на костюмите! И отново с умсивките! Лъчезария! Няма как да не си каже човек – столицата на фолклора отново е Челопеч! Гълъби полетяха във въздуха с послание за мир на Земята, за разбирателство и толерантност!

В четири последователни дни село Челопеч изживяваше емоциите на любимият си фестивал – „Златен прах“. В тазгодишното издание своите изпълнения ни представиха групи от Фолклорен балет „Ритмос Дел Тиемпо“ от Перу, Ансамбъл за танци и песни „Айтуган“ от Башкирия, Фолклорен танцов ансамбъбъл „Арфан“ от Северна Осетия, Фолклорна танцова група „Кузеин Ушаклъръ“ – Турция, Фолклорна група „Алма Гуарани“ – Парагвай, Академия за танци и музика на Майорка – Испания, Танцов ансамбъл „Баек Хюн Суун“ – Южна Корея, Фолклорен ансамбъл „Чаявец“ от Република Сръбска Босна и Херцеговина, „Арте и Фолклор Мексико де Аранза Зу Лопез“, Танцов ансамбъл „Мангилик“ – Казахстан, както и тазгодишните любимци на публиката от група „Итошима Ниджо Кизуна Даико“ – Япония! В откриването се включиха и челопешките кукери, представяйки обичая по запалване на сирнишкия огън. Разлюля се „вълчата пътека“ на парк „Корминеш“. Потръпна земята и затрептя в ритъма на челопешките звънци. И запя песните на фестивала, обличайки своята лятна премяна. Затрептя слънцето и се поспря преди залез, за да се наслади на спектакъла. Грандиозен, запомнящ се, чертаещ спомен, след спомен…

Челопешкият континентален фестивал не би бил толкова наситен на багри и невероятни емоции без изключителните танцьори от ТС „Българче“ – Челопеч, сладкопойните челопешки звънчета от ВГ „Средногорски звън“ и победителите от „Златен прах“ Челопеч 2018 г. – танцов ансамбъл „Фолклорика“.

Парад на знамена, танци на мегдана и запомнящи се сценични изяви поднесоха на публиката участниците, озарявайки Челопеч със своите усмивки, пируети, скокове и грациозни завъртания, а българските песни накараха всяко българско сърце да тръпне от гордост и вълнение.

Феерия от БАГРИ! На парк „Корминеш“ в полите на Средна гора! Средногорски БАГРИ! Така можем да опишем случилото се в Челопеч. Наред с изпълненията на гостите, се проведоха и конкурсите за  български фолклорни песни и танци в няколко категории. Победителите в конкурса за български фолклорни песни:
Индивидуални изпълнения до 12 г. – Славея Младенова;
Индивидуални изпълнения до 18 г. – Спасимира Главунчева;
Дуети, триа и квартети до 16 г. – дует Ива Гоговска и Диана Танчева;
дуети, триа и квартети над 16 г. – Фолклорна формация „Славеи“ Анабел и Дарина Дамянови;
Певчески колективи, вокални групи и хорове до 16 г. – Школа за народни изпълнители и ВГ „103 градуса“;
Певчески колективи, вокални групи и хорове над 16 г. – Мъжка фолклорна група „Айдара“.
Победителите в конкурса за български фолклорни танци:
Състави до 12 г. – Танцов състав „Чавдар“;
Състави от 12 до 18 г. – Детско-юношески танцов състав „Еремия“;
Състави над 18 г. – ФТС „София-6“.
Наградата за новосъздадено фолклорно произведение спечели ФТС „София-6“.
В грандиозният спектакъл за закриването на фестивала публиката бе очарована от изпълнението на космическите гласове на Ваня Монева. Включиха се и всички чуждестранни участници, които за четири дни бяха научили български танц. За пореден път ни омаяха и изпълненията на ВГ „Средногорски звън“, които с таланта си винаги успяват да засияят на сцената а гласовете им политат надалеч в Балкана, носейки позитивни послания на света.

Кметът инж. Алекси Кесяков откри и закри фестивала, изказвайки благодарност на участници и зрители. По неговите думи този фестивал е послание към всичи хора по света – за толерантност и доброта, за взаимност и уважение към всеки, независимо от различията. „Защото всички ние сме хора и днес показваме на света, че можем да жевеем заедно в мир и хармония, взаимно да се уважаваме, да се радваме на красивото, изящното, да споделим магията на танците и музиката, да бъдем по-добри“.

Грандиозен завършек на МФФ „Златен прах“ – Челопеч 2019-та бе Зарята! Невиждана досега палитра от светлина и цветове озари челопешкото небе… И потръпна от радост всяко едно сърце, благодарейки на организатори и участници за невероятните незабравими спомени! И си пожела догодина отново да бъде в Челопеч – на „Златен прах“ 2020!

Петя Чолакова
На снимки от VI-тия МФФ „Златен прах“ – Челопеч, можете да се насладите като посетите страницата на списанието във фейсбук. Снимките могат да бъдат използвани само след изричното споменаване на автора и изданието!