Гражданска инициатива по случай рождението на Тодор Влайков

Станислав Готев и Трънка Николова – директор НУ „Тодор Г. Влайков“ – град Пирдоп

Станислав Готев от град Пирдоп, съвместно със Списание „Средногорски БАГРИ“ дари на НУ „Тодор Влайков“ – Пирдоп ново издание на знаменити Влайкови произведения. За всяка една училищна стая бе предоставена по една книга „Дядовата славчова унука“, от поредицата „Българска класика“ на издателство „Захари Стоянов“, включваща и други разкази и повести на писателя-пирдопчанин. Томът е отпечатан през 2004 г. с родолюбивата подкрепа на Община Пирдоп.

От името на училището дарението получи директорката Трънка Николова.

„Класическите произведения на българската литература са слънчевите стълбове, крепящи националното ни самосъзнание. Те са кристалните мостове на възторга, по които Отечеството ще премине през огън и страдание и ще пребъде в третото хилядолетие“. С това мото издателство „Захари Стоянов“ предлага специална поредица – най-доброто от висо с разкази и новели като „Леля Гена“, „Детенцето на кака Дона“, „Чичо Стайко“, „Ратай“, „Неприятният гост“.

Станислав Готев сподели, че идеята му е във всяка една класна стая в НУ „Тодор Г. Влайков“ град Пирдоп да стои и бди по една Влайкова книга, напомняща на учениците и учителите за неговото дело и призвание – призвание на писател, на учител, на политик и обществен деятел. Да имат възможност малките ученици във всеки момент да се докоснат до Тодор-Влайковите герои – добри и нравствени хора, силни и чувствителни, борещи се с превратностите на нелекия селски живот.