Гора „Нова надежда“ посадиха децата на Златица

„Гората ни дава въздух и вода“. „Дървото е символ на сила и хармония“. „Природата – това сме всички ние“… Това са само част от посланията на децата от град Златица, които по инициатива на Сдружение „НЕМО“ и радио „Ауреа“ вчера (12.04.2019 г.) засадиха нова горичка в близост до „Спасовото кладенче“. 

Инициативата „Обичам Майката Природа“ е по случай 8-ми април – Международният ден на ромите и във връзка със седмицата на гората. В нея се включиха и служители на горско стопанство Пирдоп. Пред всяко засадено дърво бе поставена табела с послание. Благодарение на Цветелин Кънчев пространството е оградено и кръстено нашата „Нова надежда“.

В мероприятието взеха участие деца и семейства от Златица. Водещ бе Елена Герасимова – общински съветник в ОбС-Златица, която се обърна към включилите се в инициативата с думите:
„Все повече дървета биват изсечени, а на тяхно място не се засаждат нови. Казват, че ако дърветата ни даваха wi-fi сигнал, щяхме да ги засаждаме навсякъде, без да си даваме сметка, че те – дърветата ни дават най-важното, за да съществуваме, те подпомагат произвеждането на кислорода, който дишаме и водата, която пием.

Струва си да се замислим върху това, докато не е станало късно. Можем да спасим много дървета с елементарни действия. Всяка промяна започва с една малка стъпка. Сега ние, заедно, ще направим една такава малка стъпка, като се надяваме тази благородна инициатива днес, утре да превърнем в традиция, в уважение към Майката Природа. И с този прекрасен акт да осигурим да има и Утре. Защото само тези, които са загрижени за днешният ден, мислят и за утрешният“.

Децата и техните родители с ентусиазъм се включиха в инициативата, осъзнавайки колко много е нужна гората на Златица за златичани и за въздуха, който дишат.