Дънди Прешъс Металс, Геотехмин, Асарел медет и Минстрой даряват 300 000 евро за доставката на медицинско оборудване от Китай

Четири от най-големите компании в минния бизнес – „Геотехмин“, „Дънди Прешъс“, „Асарел медет“ и „Минстрой“, ще дарят 300 хил. евро за доставката на медицинско оборудване от Китай. Това обяви по „Нова телевизия“ на 31.03.2020 г. проф. дтн инж. Николай Вълканов, зам.-председател на КРИБ и председател на Съвета на директорите на „Минстрой Холдинг“.

Той обяви, че дружествата предлагат да поемат транспорта на доставките на медицинско оборудване от Китай и вече са уведомили ген. Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Доставките са са изключително скъпи. Около 300 хил. евро струва един полет от София за Китай, за да достави така необходимите средства именно за хората на първа линия – медиците“, допълни Вълканов. „Бизнесът ще помогне на правителството и ще направи това дарение“, обяви той.

Вълканов обясни, че компаниите в минната индустрия нямат намерение нито да съкращават работници, нито да намаляват заплати. Той призова фирмите, които не могат да заплащат пълните заплати, да ги намалят, но да не съкращават работниците си.

„В една държава, когато имаш данък печалба 10%, можеш да отделиш повече средства за инвестиции. Нашето правителство успя да ни даде тази глътка въздух. Ние от КРИБ сме много активни в преговорите с правителството, подкрепяме го изцяло. Ние в едрия бизнес нямаме нужда от това, но дребният бизнес – хотелите, търговията,  които разчитат изцяло на подкрепа, имат нужда. За това е хубаво освен 60%, да се плащат и данъците, което е разумно. По този начин ще спасим не едрия бизнес, който може да тегли кредит, а малките предприятия. Те са много и за това би било редно“, смята той.

Източник: www.economic.bg