ГДБОП беседва с ученици от ПГМЕ-Пирдоп

„Научете се да казвате НЕ на ДРОГАТА!“

На 11.02.2021 г. в Професионална гимназия по механоелектротехника, гр. Пирдоп по покана на Снежана Найденова – ръководител на клуб „Личностно развитие“, се проведе среща-беседа със служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП). Темата на беседата: „Видове наркотици и опасностите които крие тяхното използване “.

Целта на събитието беше възпитаниците да се запознаят със сериозността на проблема, да разберат какви са рисковете след употреба на наркотици, как да се пазят от хората, които могат да ги карат да продават наркотици.

Служителите на ГДБОП, чиято самоличност ще запазим в тайна, призоваха младежите да не се поддават на уличните изкушения. С примери от всекидневната си работа обясниха какви могат да бъдат последствията от употреба на наркотици, от неспазването на законите и правилата.

В момента един от най-сериозните проблеми е дизайнерската дрога. Само едно дръпване от т.нар. „чай за пушене“ може да отключи епилепсия, да доведе до припадък. Дизайнерските наркотици отключват различни форми на умствено увреждане, а всеки който употребява е склонен към насилие или самонараняване.

Служителите на ГДБОП обясниха, че притежанието и разпространяването на наркотични вещества е престъпление и се наказва от закона. Учениците стигнаха до извода, че дори попадането в ситуация, в която пробват нещо от любопитство може да промени бъдещето им. Дори и взета само веднъж дрогата може да доведе до летален изход. В края на събитието служителите на ГДБОП отправиха послание към възпитаниците на ПГМЕ, гр. Пирдоп: „Научете се да казвате НЕ на ДРОГАТА!“

Автор: Снежана Найденова