В Челопеч ще отбележат Света Троица, известен и като Петдесетница!

Туристическо дружество „Мургана“ кани жителите на Челопеч заедно да отбележат празника на Света Троица, който тази година се пада на 20.06.2021 г. от 12,30 ч. на параклиса „Света Троица“, разположен северо-западно над селото над шахта Запад (на 2 км. в планината). Ще бъде приготвен и раздаден вкусен традиционен курбан!

Денят на Света Троица (Петдесетница) неизменно се пада в неделя. Това е денят, когато Светият Дух слиза, за да обитава в последователите на Исус. Този ден настъпва точно 50 дни след възкресението на Исус. Главното значение на този празник се състои в това, че Петдесетница е ден на основаването на Църквата.

На Света Троица свещениците обличат зелени одежди. Зеленото е цвета на живота, на духовното възраждане. Четат се коленопреклонни молитви, които съдържат в себе си особени прошения за даруването на вярващите в Христа на Светия Дух, Който е Дух на премъдростта, разума и страха Божий (Ис. 11:2).

Димитър Маринов е записал, че на тоя ден в някои софийски села, в чиято близина има манастир, момите и невестите отиват в манастира, земат икони, каквито има, и с тях обикалят сънора, като пеят песни. после на връщане се спират при Кръста, т.е. оброчище, дето пак селяните са се събрали и заклали курбан. Курбанът се прекадва и всички ядат. Тоя обичай се е правел да бъде запазен сънорът от огън и градушка.