В Челопеч положиха венци в памет на загиналите през Втората световна война

„Войната убива дори, когато си се върнал жив”.

На 8-ми май с минута мълчание присъстващите на паметника край село Челопеч отдадоха почит на загиналите през Втората световна война.

В основата на всяка трагедия стои незнанието. По статистика по времето на 6-годишната война загиват повече от 60 милиона души. Но все още не знаем с точност колко са жертвите на Втората световна война. Не знаем къде са гробовете им, а върху повечето от тези, които имат такива, стои едно единствено изречение: „На незнайните воини”.

Слово прочете Николай Николов – председател на ОбС-Челопеч:
Уважаеми съграждани, Уважаеми гости!
И днес, през 2019 г., все още помним уроците на историята и знаем – човешкият живот е най-висшата ценност. Да бъдем добри и толерантни един с друг не е просто въпрос на добро възпитание, а начин на живот.

На 9-ти май обединена Европа отбелязва Денят на Европа! Честваме го и ние – българите! И не трябва да забравяме, че ако не е била капитулацията на 9-ти май 1945 г. днес нямаше да можем да говорим нито за демокрация, нито за Европейски съюз. Знаем истината за войната и сме благодарни и признателни към паметта на хората, армиите и държавите, извоювали победата.

От нас, хората, зависи бъдещето! Честит ден на победата! Честит ден на Европа!“

Приветствие поднесе от посланика на Русия в България прочете Фаина Усува – трети секретар на Руското посолство в България. В него бе отправен призив да не се забравят поуките от войната,  „ужасното и кърваво шествие на фашизма из Европа, чудовищната трагедия Втората световна война, която разрушаваше семейства и затриваше цели градове. Която отнемаше правото на безгрижна младост”…

И България не бе подмината от тази трагедия, но в България имаше нещо по-силно от войната, страха и смъртта. Това бе патриотизмът и силният стремеж към Свободата. Благодарение на саможертвата и вярата на онези смели войници, сред които и множество българи българи – тогава, преди 74 години, се възцари дългоочакван мир.

В знак на почит бе и изпълнението на девойките от ДВГ „Средногорски звън” – Челопеч.

Венци поднесоха Община Челопеч, Общински съвет – Челопеч, представителите на Руското посолство, Дружество на офицери и сержанти от запаса, граждани.

Текст и снимки: Петя Чолакова