В Челопеч наградиха ученици за участие в конкурс „С очите си видях бедата“

През месец май ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Челопеч взимат участие в конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“, като за целта си партнират с Община Челопеч и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – гр. Пирдоп. Подкрепа получават и от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ София област.

Конкурсът се организира от Министерството на вътрешните работи и се провежда за първи път през 2002 г., като прераства в международна инициатива под егидата на Секретариата на Частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа. Идеята е чрез средствата на изобразителното изкуство да се обогатят познанията на  учениците за бедствията в световен мащаб, способите за защита и самозащита, действията на Единната спасителна система, популяризирането  на хуманните професии на пожарникаря и спасителя и възпитаване на съпричастие към проблемите на човека чрез готовност за оказване на помощ, участие в доброволческа дейност и опазване на околната среда.

Учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ участват с общо 32 творби на ученици от 1-ви до 6-ти клас, разделени в две възрастови групи. Младите челопешки художници представят не само потенциалните опасности, които заплашват хората, но и възможността за всеки да се защити в беда, а също и кои институции и как могат да помогнат в критичен момент.

ОТЛИЧЕНИТЕ УЧАСТНИЦИ НА ОБЩИНСКО НИВО
Първа възрастова група
1-во място – Филип Вълчинов, 3-ти клас;
2-ро място – Боян Кюренов, 2-ри клас;
3-то място – Ивана Кесова, 2-ри клас.
Втора възрастова група
1-во място – Стоян Иванов, 4-ти клас;
2-ро място – Ивайла Димитрова, 5-ти клас;
3-то място – Деян Радев, 6-ти клас.

„Произшествие на пътя“, автор: Филип Вълчинов

Рисунките на победителите на общинско ниво, са представени в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – гр. София, за участие в областния кръг на конкурса. Сред 172 творби, първото място в първа възрастова категория за София област спечели Филип Вълчинов с творбата си „Произшествие на пътя“. Филип е много активен в уроците по рисуване и е наследил таланта си от своя дядо – художника Итало Фабри, който партнира на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в редица художествени инициативи.

От името на Община Челопеч специална награда на Филип Вълчинов връчи председателя на ОбС-Челопеч Димитър Въжаров. Специална награда на победителя бе връчена и от гл. инспектор инж. Ненко Миков – РСПБЗН гр. Пирдоп. Всички участници в конкурса „С очите си видях беда“ получиха поощрителни награди.

Ръководството на училището изказа своите благодарности на инж. Алекси Кесяков – кмет на община Челопеч, на ОбА-Челопеч, на Алиция Стоянова – младши експерт „Образование, проекти, връзки с обществеността и канцелария“, на  ОбС-Челопеч – за  помощта и подкрепата в осъществяването на полезни инициативи, спомагащи за развиването на уменията и заложбите у  възпитаниците на училището. Благодарности бяха отправени и към Районна служба ”Пожарна безопасност и защита на населението”– гр. Пирдоп, с които училището работи в партньорство чрез съвместни дейности с отбор „Млад огнеборец“.