В Челопеч и Златица се проведоха шампионати по планинско бягане

На 24-ти април в Челопеч се проведе Национален шампионат по класическо планинско бягане за мъже, жени, юноши и девойки старша възраст, организиран от БФЛА, СКЛА “Илинден”, СК “Шампион” с подкрепата на Община Челопеч. Цели на Шампионата са:

– Да се излъчат националните шампиони за отделните групи.
– Да се определят отборите за Балканското първенство по планинско бягане в Румъния.
– Да се направи предварителна селекция за Европейското първенство в Португалия.

Ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Челопеч взеха участие в шампионата заедно със състезатели от цяла България. Всички те се бореха не само за първото място, но и за номинации за Балканското първенство в Румъния и Европейското първенство в Португалия, което ни прави изключително щастливи, че именно в Челопеч ще бъдат избрани най-добрите, които да представят родината ни пред Европа!

Шабан Мустафа (Шампион Сунгурларе) и Елена Димитрова (Локомотив Дряново) спечелиха националните титли по планинско бягане за мъжете и жените класическа дистанция 10.6 км на 24 април в Челопеч. Двамата нямаха конкуренция по атрактивното трасе по склоновете на Стара планина. Мустафа завърши за 42:31 минути, а Димитрова за 53:43 минути.

Елена Ранчева, Виктория Тодорова и Георги Жеков от “Илинден” спечелиха квота за Балканиадата.

Ясна Петрова (Русе кар), която е балканска шампионка за девойки под 20 години, също показа класата с титла на 6.3 км – 29:59 мин. При юношите шампион на 6.3 км стана Константин Василев (Стратеш Атлетик Ловеч) с време от 26:01 мин.

На 25-ти април в Златица се състоя Национален шампионат по планинско бягане за юноши и девойки под 18 г. и момичета и момчета под 16 г., както и Национален шампионат по планинско бягане – дълга дистанция. Организатори отново са БФЛА, както и ЛСК “Русе кар”, със съдействието на Община Златица.

И двата шампионата са включени в спортния календар на Българската федерация по лека атлетика за 2021-ва година.