В Чавдар откриха здравен кабинет

Проектът е реализиран по Благотворителната програма „Българските добродетели“ на Група ГЕОТЕХМИН.

На 14 юни в село Чавдар бе представен вторият реализиран проект, съгласно подписаното рамково споразумение между четирите дружества от Група ГЕОТЕХМИН – Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геотрейдинг АД и Геострой АД и общината.

Новата придобивка за жителите на Чавдар е здравен кабинет, който е разположен на първия етаж в сградата на пощата и вече приема пациенти от Чавдар.  С този социален проект, иницииран от Общинския съвет Чавдар, жителите на общината няма нужда ходят до МБАЛ Пирдоп и получават веднъж годишно здравна грижа и профилактични прегледи на място.

Проектът включва преустройство на част от сградата на пощата в медицински пункт.

На тържественото откриване присъстваха кметът на община Чавдар г-н Григор Даулов, председателят на ОбС г-жа Мария Томева, генералният директор „Производство“ на Елаците-Мед, инж. Стоил Димитров, представители на общината и четирите дружества от Група ГЕОТЕХМИН, общински съветници, работещи в общинската администрация и жители на селото.

Домакинът кметът Даулов, приветства гостите, като благодари на дружествата Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геотрейдинг АД, Геострой АД и лично на проф. дтн инж. Цоло Вутов за подкрепата, която оказват в трудното време на пандемията от Covid-19. „Искам да се върна една година назад, през 2020 г. Видяхме колко безценен е човешкият живот и сега, когато обсъждахме проектите, които да заложим за настоящата година по програма „Българските добродетели“ на дружествата от Група ГЕОТЕХМИН, някак си съвсем логично стигнахме до решението да осигурим безплатни прегледи и обособено място, където те да се случват“ – сподели той, като разказа за всички етапи на проекта, от сформирането на специална комисия до строителните дейности и оборудването.

Специалностите, с които стартира кабинета са: офталмолог, ендокринолог, невролог, педиатър, гастроентеролог, както и ще има ехографски кабинет. Кметът сподели, че  вече има много записани пациенти. Г-н Даулов подчерта изключителната важност на проекта за местното население, като с откриването на здравния център даде старт на профилактичните прегледи за жителите от общината. Прегледите ще се извършват от доказани специалисти и ще са напълно безплатни за пациентите, като средствата за тях са осигурени от дружествата дарители.

Накрая Григор Даулов пожела на жителите на Чавдар и на работещите от компаниите от Група ГЕОТЕХМИН да бъдат здрави, а в кабинета – да се осъществява добра превенция и профилактика.

Представителят на фирмите дарители инж. Стоил Димитров поздрави домакините за новата придобивка, като подчерта доброто сътрудничество между общината и четирите дружества. В обръщението си той сподели: „Нашето сътрудничество е с дългогодишна история. Фирмите, част от Група ГЕОТЕХМИН, винаги са откликвали на нуждите на общината, като водещо за нас е проектите да бъдат социално значими и да бъдат в помощ на цялата местна общност. Наш приоритет винаги са били образованието на подрастващите и здравеопазването. Ето защо това са и първите реализирани от нас проекти за тази година по Благотворителната програма „Българските добродетели“. Надяваме се с новия здравен кабинет, осъществен с нашата подкрепа, жителите на общината да получат адекватно и навременно медицинско обслужване, което да подобри здравния им статус. Още веднъж искам да изкажа нашата готовност да бъдем в помощ на общината и да продължим да реализираме заедно нови значими за общността проекти“ – пожела инж. Димитров.

Събитието завърши с прерязване на трикольорната лента за откриване на здравния кабинет, а водосвет за здраве и благоденствие за новите придобивки за жителите на Чавдар, отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. След разглеждане на обновените помещения от гостите на събитието, стартираха и първите прегледи при офталмолога д-р Люсила Мешкова от МБАЛ – Пирдоп.