В Пирдоп откриха XXVII Влайкови дни с мажоретки, изложба и партийни предизборни изяви

На 11-ти май в Пирдоп официално бяха открити XXVII Влайкови дни с лъчезарното изпълнение на мажоретен състав при НУ „Тодор Влайков“, ръководен от Наталия Николова и изложба „Пирдоп на старите пощенски картички и снимки“, показващи забележителностите на Пирдоп през годините. Историкът Любомир Юруков и антикварят Николай Върбанов представиха книга-албум, посветен на стария Пирдоп. „Старите пощенски картички и снимки оживяват и разказват чудни истории за Пирдоп и неговите жители. Изложбата и албума целят да изпълнят с гордост пирдопчани, защото пред нас възкръсва един истински европейски град преди около век“. Колко точни и на място са тези слова! Пирдоп е бил преди около век един истински европейски град. Днес, обаче, положението е трагично… Отдавна загубил европейския си облик, само от снимките „възкръсва“ спомена за него!

В прочетеното от кмета на Пирдоп Ангел Геров слово, същият изтъкна, че за него е чест да открие културните дни на Община Пирдоп именно на 11-ти май – Денят на светите братя Кирил и Методий.

Тазгодишните Влайкови дни преминават под знака на няколко годишнини, като кметът посочи, че „акцентът в тях ще бъдат юбилеите на най-важните духовни, културни и просветни институции на територията на общината“. През 2019 г. в Пирдоп ще бъдат отбелязани 200 години от изграждането на храм „Свето Успение Богородично“ – най-старата пирдопска сграда, 150 години от основаването на народно читалище „Напредък 1869“, 85 години начално училище-паметник „Тодор Генчов Влайков“, 45 години детска градина „Пека и Карло Чоконяни“ и  30 години филиал „Снежанка“.

„Църквата, читалището, училището, а в по-ново време и детската градина са стълбовете, на които се крепи обществото ни. В малкия ни градец те от създаването си до днес се ползват с уважението и преклонението на хората, защото са рожба на свободолюбието и патриотизма на будните пирдопчани от ония времена и имат своя огромен принос за развитието на града ни… А дядо Влайков – символът на майските културни празници е дълбоко свързан и с трите институции“, прочете още кмета Геров. Онзи дядо Влайков, който не се посвениха негови подчинени преди няколко месеца да оплюят и принизят. Не се посвени Ангел Геров да чете и за пирдопският храм – най-старата пирдопска сграда, чиито иконостас най-безцеремонно бе унищожен и с неговата намеса. Същият, леко запъвайки се, продължи да чете написаното му: „Личността на Тодор Влайков е толкова уважавана и безспорна, че приживе – през 1937 г. е избран за патрон на училището-паметник… През 1888 г. е назначен за главен учител, но работата с децата не му е достатъчна. Той се заема с организацията на библиотека, читалня и театър към читалището. Задължава учителите да дежурят на смени в библиотеката и читалнята, а по-късно издейства да бъде назначен библиотекар на издръжка на общината“…

Безспорно е направеното от Тодор Влайков не само за родният му град, но и за България. Бледнее изчетеното от Ангел Геров. Трудностите при прочита най-вероятно произтичат от факта, че четящия не го осъзнава и не почита… Фалшът си пролича – от накъсаното говорене, от запецването и заекването на кмета, докато се опитваше да прочете написаното му от някой друг. Искренността липсваше в думите, които произнасяше.

Няколко думи към присъстващите отправи и пирдопският депутат Лало Кирилов, който също не се бе подготвил добре и на няколко пъти не можа да състави добре изреченията си.

Оператор от бТВ заснема Иво Христов в Пирдоп – по време на откриването на Влайковите дни, а не по време на предизборна среща

Злоупотребено бе с официалното откриване на „Влайковите дни“ в Пирдоп чрез евтина пиар-акция на кандидата за евродепутат от „БСП за България“ Иво Христов, който си позволи да заснеме предизборен видео-клип, показвайки себе си „сред свои симпатизанти“. Хората, дошли да уважат откриването на „Влайковите дни“ и да се насладят на изпълненията на малките мажоретки, бяха безцеремонно използвани с политически цели. Жалко е по такъв начин да се използват културните мероприятия в Пирдоп, платени от общинския бюджет.

Церемонията по откриването включваше и традиционното поднасяне на венци пред паметника на политика, общественика, народолюбеца Тодор Влайков. Цветя бяха положени от Община Пирдоп, ОбС-Пирдоп, представители на политически партии и граждани. Дошлият да прави „помен с чужда пита“ Иво Христов не поднесе ни венец, ни цвете… Явно съсредоточен в единствената си цел – да създаде манипулацията колко много хора са дошли да се срещнат с него в Пирдоп, но не и да поднесе почит и да изрази уважение към жителите му и пред богатото духовно и културно наследство на политика Тодор Влайков. А и явно не знае написаното от него във връзка със създаването на социалистическата (комунистическа) партия у нас и описанието, което дава на Димитър Благоев…

P.S: Очевадно е, че БСП не може да събере достатъчно симпатизанти по предизборните си срещи с избирателите, затова прибягва към подобни евтини трикове – да се заснемат кандидатите от тази партия по време на културни обществени събития и по този начин да се манипулира българското общество, че видиш ли, много хора и то млади, идват да се срещнат с тях и им симпатизират. Това се случи в Пирдоп – със съгласието и съдействието на общинското ръководство от БСП. Най-вероятно е предварително планирана партийна акция. А разрешено ли е да се правят подобни предизборни акции със средства от общинския бюджет на община Пирдоп? Въпросът е съвсем актуален, имайки предвид, че Влайковите дни се финансират от бюджета на общината.

Бездействието на представителите на ПП ГЕРБ в Пирдоп е учудващо и предизвиква множество въпроси. Има ли изобщо автентични представители на тази партия в Пирдоп и интересуват ли се те от партийните си ангажименти? Поне да бяха протестирали и сигнализирали в ЦИК, но… Едва ли! Правят се на умрели лисици почти четири години, а председателката на ОбС-Пирдоп гербаджийката Мария Шентова публично се грижи за комфорта на бсп-кмета… 

И от ВМРО си замълчаха!

Дори откриването на Влайковите дни не се посвениха да използват за лична изгода БСП-активистите. Не остана нищо свято в Пирдоп, което да не са осквернили и употребили… И от местната мощна фирма наблюдаваха случващото се одобрително, хортувайки си със секретарката на общината, която видимо не се притесняваше да говори на ушенцето на Димо Кирилов по време на официалното откриване, демонстрирайки по този начин неуважението си – и към патрона на празниците, и към самите пирдопчани!

Да примем ли, че „Аурубис“ активно участват в предизборните мероприятия на БСП в Пирдоп? И не се притесняват публично да демонстрират тази своя подкрепа? Корпоративният вот е известен. Конфликтите на интереси по пирдопско – тоже!