В Пазарджишко ще може да се пътува без винетки, в Средногорието НЕ!

 „От един дол дренки“…
Все червенки!

Община Пазарджик ще направи предложение пред Агенция „Пътна инфраструктура“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството да поддържа за своя сметка няколко участъци от републиканските пътища на нейна територия. Предложението е на кмета на Тодор Попов.

Същото трябваше да се случи и в Средногорието. Общинските съвети на Челопеч и Златица взеха решения в тази посока, но не и Община Пирдоп. Пирдопският кмет Ангел Геров публично се противопостави, като неговите аргументи бяха в посока, че няма пари, стъпвайки на свое запитване до местния депутат Лало Кирилов, който с група депутати били питали в Министерството на регионалното развитие и благоустройството колко щяло да струва това на община Пирдоп и сумата била над 400 хиляди лева за зимно и лятно поддържане, рехабилитация и ремонти.

Някои граждани споделиха учудването си как така поддържането на по-малко от един километър път между Пирдоп и Златица може да струва 400 хиляди лева, да не би да се прави цялостно изграждане на отсечката? Но отговор на този въпрос така и не получиха.

Други граждани отговориха: „За някои неща пари се намират – визирам празника ония ден, например, като с въпросните пари да поблазним избиратели (евентуално), ама то не се брои за предизборно мероприятие… То поне с тия пари да се върши нещо, да ти е кеф да си платиш, то само крадене“…

Явно финансовото състояние на община Пирдоп е толкова плачевно, че не би могла да се справи с поддържането на по-малко от 1 километър път, поради което с 12 гласа „против“ пирдопските общински съветници приеха решение № 24: „Общински съвет-Пирдоп не дава съгласие за промяна на собствеността на републикански път I–6 от публична държавна собственост в публична общинска собственост, в участъка между Община Пирдоп и Община Златица, преминаващ през територията на землище Пирдоп„. Гласувалите против общински съветници са: Мария Шентова (ГЕРБ), Донка Бикова (ГЕРБ), Георги Чобанов (ГЕРБ), Тодор Велчев (ГЕРБ), Димитър Гочев (РБ), Евгени Додов (РБ), Васил Кафеджиев (Екобъдеще), Силвия Георгиева (Екобъдеще), Райна Алдева (БСП), Милена Мачканова (ВМРО), Емил Николов (БСП), Младен Младенов (БСП).

Управляващите в община Пазарджик не мислят като управляващите в община Пирдоп. Там ще намерят пари, за да улеснят гражданите. Не търсят от девет дерета вода да се оправдават. И да се инатят като „магарета на мост“.

А защо е плачевно финансовото и всяко друго състояние на Община Пирдоп, може всеки да си отговори. Иде време за равносметка и за отчет пред избирателите за изминалите 4 години. И кмета, и съветниците трябва да обяснят с какво допринесоха за подобряване жизнения стандарт на пирдопчани. И ще завалят едни оправдания, обяснения и обвинения… Едва ли някой открито ще си признае, че не се е справил с възложените му задължения и отговорности. И в действията си не се е ръководил от интереса на гражданите.

Кметът Ангел Геров отново ще разкаже какво тежко наследство е поел и колко му било трудно… А когато се кандидатира други „песни пееше“… Все пак преди него на този пост бе представител на същата политическа партия. Затова и приемствеността е очевадна.

Учудваме се на безхаберието и мълчанието на съветниците от „ГЕРБ“ в пирдопска община. Те като че ли не осъзнават отговорността си да бъдат реална опозиция на БСП. И изобщо има ли разлика между БСП и ГЕРБ в Пирдоп? Видимо – няма. Време е да се поразпита и за имотите, бариерите и политическите идеологии, които на местна почва са неразличими.  Или, както го е казала една баба преди време: „от един дол дренки“… Все червенки!