В Мирково поднесоха свежи цветя на здравните работници и майките

По случай Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден, служители от община Мирково посетиха здравни работници и майки с деца, като поднесоха свежи цветя на майките и подариха подаръци на най-малките жители на Общината.

На този ден почитаме всички онези специалисти, които помагат на новия живот да се появи на белия свят. Честит празник!

Едно време това са правили т. нар. „Баби“ – знахарки, баячки и знаялки. По една такава начетена и веща баба е имало в повечето български села.

Бабиният ден едно време е бил изпръстен с ритуали, целящи да осигурят повече здрави рожби, както и за отдаване почит на бабата-акушерка. Празнувало се за здравето на малките деца и родилките, и за предпазване от бабици – болест по кърмачетата (домашно разтройство).

Вечерта преди празника или рано сутринта на самия ден бабите акушерки посещавали домовете на невестите, на които са бабували (помагали им да родят). Бабата носела китка здравец, вързана с червен конец, мед, масло, просо и червена вълна. Тя окъпвала своето бобинче, намазвала му челцето с мед и залепвала там от просото и вълната. Благославяла го с думите: „Да се румениш като тази вълна, да се гоиш като туй просо, да се роиш като пчели по пчелишник“.

За Бабинден бабата акушерка изплитала на всяко дете чифт бели чорапки с вплетен червен конец в тях и го наричала „Да ги скъса от здраве“! На новородените бебета дарявала и елече.

Днес празникът е припознат от всички баби, които очакват с нетърпение поздравления от своите внуци.

Подготви: Петя Чолакова