В Карлиево тече проверка на водопроводната мрежа

След сигнали на жителите от село Карлиево и информацията за стартирали петиция и подписка, Магдалена Иванова е разпоредила цялостна проверка в селото – във всяка една къща, за наличие и законност на водомерите, както и на водопроводната мрежа за незаконни включвания.
Заповедта на кметицата Иванова е връчена на представителите на ВиК-Златица още в петък, като проверките стартират в началото на седмицата.

Официално подписката на карлиевчани е внесена в ранния следобед на 22.01.2018 г. – понеделник.
Граждани коментират, че във вторник (23.01.2018 г.) към 10.00 ч. сутринта в селото е пристигнала група от окръжното ВиК, която да проверява дали хората имат водомери. Част от проверяващите били облечени с фирмени дрехи на „Елаците Мед“, затова хората се усъмнили, че това са представители на ВиК, но получили уверения, че са такива.

Хората недоумяват как така заповедта на кметицата е от петък, след като официално тяхната подписка е внесена в понеделник, като изразяват своите опасения, за предприети наказателни действия спрямо тези, които са се подписали в нея и са изразили своето недоволство в интернет.

„Геноцид е това, което се прави спрямо хората…“ – обясняват карлиевчани, които са се обърнали до ОбС-Златица с искане да се насрочи извънредна сесия в село Карлиево, на която да бъдат поканени изпълнителите и проектанта на изпълнения проект за подмяна на водопроводната мрежа в селото.

„За да няма вода, има някакви причина“ – коментират жителите на Карлиево. От април 2017 г. – всеки петък водата спира и към вторник идва за малко – като че ли има някакъв график. Повече от 30 години хората в Карлиево гледат животни, но проблем с водата не са имали.

„Заедно с проверяващите по къщите беше и кмета на селото, той ги водеше, както и г-н Наско Фотев от ВиК-то. Питат ни имаме ли водомери? Защо нас питат – да питат кмета – той има ли водомер?“.

Гражданите изразяват своето възмущение от случващото се в Карлиево и разясняват ситуацията: „На 12-ти януари – вода няма. На 13-ти и 14-ти януари – вода няма. Чак до 20-ти януари – сутринта, пак сме без вода. Дойде за малко – цъцри като ракия. Откакто се даде този язовир до водохващането на концесия и възникнаха проблеми с водата в Карлиево. Там да проверяват, не нас“.

Обърнахме се към г-н Наско Фотев за коментар по темата:

„Да, проверяваме. Получихме заповед от кмета на община Златица Магдалена Иванова още в петък. Да проверим за течове, за състоянието на водомерите, дали течат външните чешми в селото. Проверката още не е завършила. Ще проверим цялото село. В селото влиза толкова вода, колкото да захраниш две села – 90 кубика на денонощие. Резервоарът е 100 кубика. Случва се резервоарът да пада под нивото. Има обява на кмета на село Карлиево, че вечер спира водата на цялото село. Разлепена е.

Отидохме да проверяваме първо тези, които са се оплакали, защото нали имат проблеми. Хванахме един с незаконно отклонение. Маркучът пълни казан за ракия. При проверката цялото село имаше вода. Дали са нямали вода в петък, а е дошла в понеделник, не мога да кажа. Вечерно време кмета прави режим. Вечер спира водата на селото.

90% от чешмите в селото цъцоркат. Вярно, минава през водомера, все пак си плащат… Повечето хора са си ги зазимили чешмите.

При един кравар открихме голям теч – ползва много вода. Вари ракия два дни подред – да източи резервоара. После резервоара три дни не може да се напълни.

Всъщност, проблема е на 3-4 къщи в горния край, не е цялото село… Няма аварии на водопровода. Не знам защо хората казват – откакто пуснахме подписката, имаме вода“…

Въпреки предприетите действия от страна на кметицата Магдалена Иванова, жителите на Карлиево очакват от ОбС-Златица да разгледа техния проблем и да организира проверка по отношение водохващането и изпълнението на проекта за подмяна на водопроводната мрежа в селото. Те изказват съмненията си, че нещата не са извършени добре и, че концесионера на язовира в близост до водохващането може да използва водата на карлиевчани за отглеждането на пъстърва.

Припомняме и коментара на г-н Георги Златанов от Златица, чиято фирма изпълнява ВиК-проекти:

Рехабилитацията на водопреносната система на селата Петрич, Църквище и Карлиево, беше извършена по проект на общ. Златица на обща стойност 3 600 000 лв. Доста пари за тази работа и проекта беше „отупан“ от приближени до БСП хора! И защото има гаранционен срок, възложителя трябва да потърси изпълнителя за отстраняване на възникнали повреди и санкции за тяхното възникване!  Ама дали ще го намерят – кой знае… Нашата фирма не беше предпочетена въпреки дадените доста по добри финансови параметри….. все пак сме местни хора и ги е досрамяло да искат рушвет, пък и знаят че на тази струна при мен музика няма……“.