В Златица честваха 300 години от рождението на Паисий

С историческа беседа, документална изложба и със спектакъла “Паисий” на Ансамбъл “Българе” община Златица чества 300 години от рождението на Свети Паисий Хилендарски и 260 години от написването на “История славнобългарска”.

С това Община Златица активно се включи в националните тържества, посветени на Паисий предвид факта, че той е пребивавал в града като таксидиот – пътуващ православен монах, който събира помощи и доброволни пожертвувания за своя манастир.

По случай тържественото отбелязване на двете годишнини, ОбА-Златица бе поканила официални гости от Община Разлог и Долно Драглище. На златишките мероприятия в памет на Паисий се включиха кметът на Долно Драглище Лиляна Боянова и зам.-кметовете на Разлог Иван Гюров и Гергана Колчева-Фарфарова. Те придружиха инж. Стоян Генов при поднасянето на букети на паметните плочи на Георги Чолаков и Серафим Боянов – родени в Долно Драглище.

Кметът инж. Стоян Генов приветства всички присъстващи на историческата беседа, посветена на Паисий и неговото пребиваване в Златица, както и всички зрители, дошли да се насладят на спектакъла “Паисий” на ФА “Българе”, който за втори път се представя в Средногорието.

Историческата беседа бе модерирана от д-р Иван Иванов, местен историк и издател на в-к “Регион”, който бе поканил доц. д-р Светлана Иванова и Кети Мирчева, които да разкажат за своите изследвания върху личността на Паисий и източниците, които той е използвал, за да напише своята известна история.

Кметът инж. Стоян Генов благодари на директора на Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” доц. д-р Красимира Александрова за възможността златичани да разгледат своеобразната изложба, представяща 26 преписа на Паисиевата история.

Своя епохален труд отец Паисий започва да пише в Хилендарския манастир и се предполага, че Историята си той завършил през 1762 г. в Зографския манастир. Изследователите посочват, че той е използвал множество източници при съставянето й, сред които “Книга историография” на Мавро Орбини, както и множество български документи, предания и легенди.

Паисиевата история е преписвана около 60-70 пъти, като първият препис е от 1765 г. и е дело на Софроний Врачански. За първи път тя е издадена по “оригинала” й от Йордан Иванов през 1914 г.
И до днес се намират нови документи, свързани с Паисий и неговото дело, които променят и изцяло изключват много от наложените тези и хипотези. Такъв е случаят и с кончината на Паисий. Проучени документи доказват, че тя е по-късна от възприеманата до момента, което напомня, че нищо в историческите твърдения не може да се приема като меродавно.

“Беше вълнуващо! Беше истинско и патриотично изживяване!”, сподели впечатленията си от фолклорният спектакъл “Паисий” г-н Генов, изказвайки благодарност на Христо Димитров – ръководител на ансамбъл “Българе”.

Спектакълът „Паисий“ бе и бенефис на танцьорката Камелия от Златица, решила да поеме нови творчески и житейски предизвикателства. Дългогодишната ръководителка на няколко средногорски читалищни танцови състави със сълзи на очи си каза „Довиждане“ от златишката читалищна сцена със златишката публика.