В Златица се сетиха да обработят тревните площи срещу паразити

Едва днес, 08.07.2021 г., в деня на Свети Прокопи пчелар, Община Златица извършва акция за обезпаразитяване. От 9 ч. общински работници следва да обработват тревните площи по парковете и градинките на територията на община Златица срещу паразити.
От общината призовават да не се преминава през тях за период от 24 часа.

От съобщението на общината не става ясно по какъв начин е организирано обезпаразитяването на домашните животни, отглеждани на територията на Община Златица. В предишни години се „къпеха овцете“, като ОбА и ОбС съдействаха на животновъдите.

Поставянето на уведомителни бележки е по неподходящ начин и едва ли същите ще бъдат забелязани от гражданите, за да спазят инструкциите. До кога ще оцелеят хвърчащите листчета, забодени с по едно кабърче, е въпрос с неповишена трудност.

Не става ясно и дали използваният препарат е безопасен за пчелите, които в последните години са сериозно застрашени. Голяма част от тротоарите в Златица също са по-скоро тревни площи и би следвало същите също да бъдат напръскани против паразити с цел преустановяване на тяхното разпространение. Особено що се отнася до бълхите и кърлежите. В други български общини в разгара на летният сезон организират втори етап на обезпаразитяване.