В Златица отбелязаха Деня на Европа с поднасяне на цветя

Кметът на Община Златица инж. Стоян Генов и представители на ОбА-Златица тържествено отбелязаха Денят на Европа и Деня на победата над нацизма с поднасяне на цветя пред паметните плочи на бележити златичани, оформящи т. нар. „Алея на славата“.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман на френския министър Робер Шуман,  в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима.

На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

„Европа няма да бъде създадена от веднъж… Тя ще бъде построена чрез конкретни постижения, които първо създават солидарност“. В памет на загиналите – в и пред лицето на днешната неоправдана и непредизвикана война срещу Украйна, ние носим отговорността и защитаваме нашите споделени ценности, за да запазим силна и устойчива Европа. Това написаха от Министерството на външните работи (МВнР) по случай отбелязването на Деня на Европа – 9 май, в туитър.

С едноминутно мълчание в Златица бяха почетени всички онези българи и европейски граждани, отдали живота си за свободна България и свободна Европа.