В Душанци връчиха грамоти „Будител 2020“

В днешният слънчев есенен ден Златка Кънева – кмет на село Душанци връчи грамоти и плакети на съвременни будители – заслужили душанчалии. Грамота и плакет от Кметство Душанци получи и нашият приятел, съмишленик и съратник Дойчо Иванов – за значим принос в изследването, съхранението и развитието на историческата памет и културното наследство на село Душанци.

Дойчо Иванов е създател, редактор и дългогодишен издател на в-к „Камбана“, дългогодишен самоотвержен уредник на музей „Димчо Дебелянов“ гр. Копривщица, автор на статии, репортажи и книги.

Поетът Георги Душански получи грамота и плакет за развитието на литературното дело и историческото наследство на Душанци. Наскоро от печат излезе осмата му книга „Село Душанци – житие и битие“, в която са намерили място историите на интересни хора, места и събития от живота на селото. Георги Душански е роден през 1933 г. в село Душанци, автор на стихосбирките „Бразди“, „Да се чуди кой да мине“, „Истината е друга“ и други, съставител на литературно-публичистичния сборник „Слава, Априлци! 135 години от Априлското въстание“, издаден през 2011 г.

Плакет и грамота бе връчен и на Вера Бойчева, отново за значим принос за съхранението на историческата памет на селото.

Инициативата по връчването на плакетите и грамотите е във връзка с утрешният Ден на народните будители – един от най-значимите общобългарски празници, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Официален празник на Република България!