В деня на св. Марина – празник на хижа „Мургана“

Тазгодишният празник на хижа „Мургана“ се проведе на 17-ти юли – деня на Света Марина, наричана още Огнена. Съботният ден бе изпъстрен с емоции за домакини и гости, които подобаващо се забавляваха на станалия традиционен туристически празник в Челопеч, включващ поход до хижата, раздаване на курбан, забавни семейни игри и музикална програма.

Организаторите от Община Челопеч и Туристическо дружество „Мургана“ се бяха погрижили никой да не скучае, а на воля да се забавлява, наслаждавайки се на ведра компания, чист въздух и планински гледки.

Емблематична за челопечани е хижа „Мургана“, носеща името на забуления в мистерия връх Мургана. Тържественото откриване на хижата се състои на 25-ти юни 1972 г., а първия излет за определяне района, в който тя да бъде построена, се състоял на 28.02.1964 г. Хижата е проектирана безвъзмездно, лично от директора на Софийската районна проектантска организация арх. Саздо Костов. В построяването на хижата се включили Алипи Вълков, Тодор Тошков, Найден Мачулеков, Кънчо Кънчев, Никола Вътов и други. Открита е от председателя на ЦС на БТС Пеко Таков, който я нарекъл „Бисерът“ на Стара планина“.

Поетът Харалампи Харалампиев е увековечил хижа „Мургана“ в „Балада за хижа „Мургана“:

Гори зората над Балкана
и буди сънения лес.
А по стъклата на „Мургана“
луна е минала нощес…

Тя помни силните пътеки
просекри тъмните скали.
Тя помни огнените сенки
на непокорните орли…

Тук всеки камък е надежда,
че няма давност паметта.
И бистрата вода отвежда
надолу жива песента.

А щом загаснат светлините
и мракът падне по очи –
мъжете идват да ни питат
пред паметника мълчалив.

И всеки в себе си да носи
достоен отговор за тях.
Щом имат мъртвите въпроси –
за изгрева не ни е страх.

Край хижата е бистроструйната чешма „Топалов кладенец“, изградена през 1940 г.

За веселието на тазгодишният празник на хижа „Мургана“ се погрижиха народния изпълнител Карамфил Божиков и DJ Мартин. Награди от името на инж. Алекси Кесяков и Община Челопеч получиха най-малкия и най-възрастния турист, включили се в похода до хижата. Отговорилите правилно на въпросите от туристическата томбола също получиха награди, както и участниците в семейните игри.

И огнена Марина благослови челопешкия хижарски празник на „Мургана“, дарявайки присъстващите с жарко слънце и белооблачно синьо небе!