В Деня на българската община Група ГЕОТЕХМИН облагороди Златица с 60 дървета

На 12 октомври се отбелязва Денят на българската община и местното самоуправление. По този повод този повод в Златица се проведе инициатива за облагородяване на пространства около участък от ул. „Кашана“, който се ремонтира със средства на компаниите от Група ГЕОТЕХМИН – Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД по Благотворителна програма „Българските добродетели“.

За цялостния завършек и реновирането на улицата представители на компаниите от Група ГЕОТЕХМИН съвместно със служители от ОбА-Златица засадиха нови 60 фиданки клен „Негундо“.  Това е ценен дървесен вид, който често се използва като парково дърво и има изключителна декоративна стойност заради необичайната окраска на зеленината. Инициативата по озеленяването е част от цялостната рехабилитация на ул. „Кашана“ по Благотворителна програма „Българските добродетели“ на  Група ГЕОТЕХМИН и програмата „Нашето зелено утре“, които се реализират в партньорство с община Златица.

В засаждането участваха г-н Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД, инж. Славей Иванов, зам.-генерален директор „Производство“, инж. Иван Кунчев, директор на Обогатителния комплекс на Елаците-Мед, кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, зам.-кметът на Златица инж. Илия Македонски, кметският наместник на с. Карлиево Ненко Миндилов, както и мениджъри и служители от фирмите и общината. Специален гост на инициативата бе г-жа Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България, която бе на официално посещение в Средногорието по случай празника. 

Кметът Генов благодари лично на проф. Вутов и на ръководителите и на екипите на фирмите за осигурените средства и подчерта, че те винаги са помагали на общината, като припомни, че от началото на мандата до сега в Златица са засадени повече от 400 дървета с труда на общинските служители и на фирмите дарители.

Г-жа Силвия Георгиева благодари за поканата, като каза, че това е празник не само на самите общини и хората, които работят в тях, но и на всички граждани. „Предимство за мен и моите колеги е, че можем да пътуваме навсякъде и можем да сравняваме и оценяваме труда, който полагат кметовете и общинските администрации, за да се развиват населените места и сме още по-щастливи, че тук можем да видим изключително добрата съвместна работа между общината и големия бизнес“, каза Георгиева и благодари от името на сдружението на проф. Вутов и г-н Хамерс за интелигентния и устойчив начин, по който помагат на населените места, в които оперира Групата.

Доминик Хамерс благодари на г-жа Георгиева за хубавите думи. „Група ГЕОТЕХМИН е дългосрочен партньор на общините от Средногорието. Важно за нас е не само да развиваме своя бизнес, а и да сме част от устойчивото и успешно развитие на региона. Затова подкрепяме чрез нашата програма „Българските добродетели“ проекти, които са значими за общините. Ремонтираме улици, болници, училища, правим ново енергийно ефективно осветление. Целта е да повишаваме качеството на живота на местното население, защото тук, също така, живеят и нашите служители“, каза изпълнителният директор на Геотехмин ООД. Г-н Хамерс припомни, че Благотворителната програма „Българските добродетели“ е създадена през 2018 г. по инициатива на управителя на Геотехмин ООД, проф. Цоло Вутов. Средствата по нея се осигуряват от 4 дружества от Групата – Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг. „Дърветата, които ще засадим днес, са дарени в рамките на инициативата „Нашето зелено утре“ – част от програмата „Българските добродетели“. През 2020 и 2021 г. в Златица по „Нашето зелено утре“ сме засадили над 400 дървета и храсти. Убеден съм, че днешното облагородяване ще направи ул. „Кашана“ по-красива и ще бъде чудесен завършек на проекта“, допълни г-н Хамерс.  

„Нашето зелено утре“ е дългосрочен проект на Група ГЕОТЕХМИН от 2011 г. за подобряване на биоразнообразието и околната среда в общините, в които Групата развива дейност. От 2020 г. той се осъществява с дарения на четири дружества – Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг. Представители на общините определят площите и подходящите видове за озеленяване, съобразно климатичните особености, местните почвени характеристики и т.н.

След началото на пандемията фирмите от Група ГЕОТЕХМИН подписаха споразумения с пет общини – Златица, Пирдоп, Мирково, Етрополе и Чавдар и подкрепят важни за местните хора проекти. За 4 години са реализирани 80 проекта в над 10 общини. Най-голяма част от тях са в областите околна и градска среда и подобряване качеството на живот в населените места. Групата непрекъснато надгражда проектите за корпоративна социална отговорност и през миналата година включи деца и ученици. През 2022 г. направи и конкурс,  в който участват ученици от 13 училища партньори, в това число от СУ „Паисий Хилендарски“ и  Професионална гимназия „Златица“. 

Цялостната рехабилитация на една от важните артерии на града е от особена важност за общината и местната общност. Проектът включва подмяна на водопровода, нови тротоари, цялостно асфалтиране, както и подмяна на уличното осветление. Ремонтът ще скоро ще приключи.