В Антон почетоха деня на пчеларя

И тази година показахме, че в Антон има добри Християни и добри Пчелари. Благословен да е медът ни и Анточани!“ – с този поздрав, публикуван в групата „Село Антон в снимки и картинки“, антончани информираха, че за поредна година са спазили традицията на 10-ти февруари да се почете деня на Свети Харалампий – покровител на пчеларите и властенин на лошите болести.

В православният храм на селото от 9:00 ч. отец Недко е осветил меда, който добрите антонски християни са оставили от предишния ден, за да го ползват цяла година като лекарство за душата и тялото. „Сега времето е лошо и болнаво, затова повече от всякога имаме нужда от Вяра“, споделят пазителите на българската народна вяра в Антон, отдавайки почит както на светията, така и на пчеларския занаят. Антончани за поредна година отправят молитва за благословия на селото, на реколтата, за здраве и берекет.

Пчеларите имат два празника – зимен и летен. Единият се отбелязва в деня на Свети Харалампий, съхранен в народната вяра още като Чуминден. И тъй като Свети Харалампий е и закрилник на пчелите, този ден се празнува и като ден на пчеларите. В денят преди празника в църквата се носи мед, който престоява там през цялата нощ. На другия ден бива осветен и се използва като ценно лекарство през цялата година. Летният пчеларски празник се чества в деня на великомъченик Прокопий – 8 юли, наричан още Прокопи пчелар.

На 10-ти февруари се почита и света Валентина. Оскъдни са сведенията за живота ѝ, като за нея се знае, че е родена в Кесария, град близо до Палестина и е водила много благочестив живот. Още млада девица, тя е изправена пред съд от Фирмилиан, управител на Палестина. Като знак на отказа си от християнството, Св. Валентина е заведена пред езически жертвеник, но непоколебимо хвърля камък върху него и му обръща гръб. Тя е пребита скоро след това е обезглавена.

На 10-ти февруари имен ден имат: Валентина, Валентин, Вальо, Валя и сродните им имена. Също така Харалампи, Ламби и срудните им имена.

Снимките са от facebook-групата „Село Антон в снимки и картинки“