ВЯЛ ПРОТЕСТ ПОДКРЕПИ ОБЩИНСКА БОЛНИЦА – ПИРДОП. БЕЗ ПРИСЪСТВИЕ НА КМЕТОВЕ И БЕЗ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ

За днес бе обявен ефективен национален протест на общинските болници, който се проведе от 12.00 до 13.00 ч. Очакваше се персоналът им да излезе пред самите лечебни заведения или пред сградата на съответната община, в знак на протест срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване в страната.

В 12.00 ч. нито пред община Пирдоп, нито пред Болницата в Пирдоп се забелязваха протестиращи, освен двама граждани и представители на четири медии. Към 12.20 ч., обаче, пред входа на Бърза помощ се събраха протестиращи служители.

На въпроса на списание „Средногорски БАГРИ” „Ще има ли обръщение, или протестът ще е мълчалив”, д-р Веселин Господинов – председател на Съвета на директорите на МБАЛ-Пирдоп АД, отговори:

Общинското здравеопазване е изправено на края на своето съществуване – ако не бъде дофинансирано и ако не бъде стабилизирано. Нашата болница не се отличава с нищо от останалите общински болници, освен с това, че през миналата година в резултат на добре реализирана програма между общините и предприятията, се стигна до изплащане на натрупаните дългове. Лошото на ставащото е, че след като изплатихме дълговете ние не сме в състояние с нашата работа по клинични пътеки, които са под наложен конкретен лимит, да осигурим издръжката на заведението. И независимо, че стигнахме до изплащане на стари дългове, сме в период на генериране на нови такива.

Да се говори за здравеопазване, което събира пари, е неетично. Ние трябва да имаме пари да лекуваме хора. Ние не можем да чакаме те да се разболяват все повече и повече, за да изкарваме все повече и повече пари. Това е една перверзия, която трябва да бъде премахната в здравната политика. Ние трябва да бъдем подсигурени да посрещаме пациентите по подобаващ начин – със задоволяване на всичките им нужди. Това може да стане само с диагностично свързаните групи, или чрез радикална корекция на клиничните пътеки, които в момента работят.

Може да си говорим до утре по тези въпроси, но това са проблеми с 11-годишна давност, които от година на година се замитат под килима и нищо съществено не се случва. Както се очертава тази година може би пак няма да има рамков договор, пак ще вървим чрез подписване на анекс към стария действащ договор, тъй че между миналата година по това време и тази година това време няма абсолютно никаква разлика в здравната политика, която се реализира.

Към д-р Господинов се обърна Стоян Шиеков: Как така частната болница „Скин системс” реализира печалба, а общинската не може? Как си го обяснявате това? Организацията ли не е наред, къде е проблема? Вижда се, че нещо не е наред?

Д-р Веселин Господинов отговори: Аз не съм убеден, че частната болница, която е настанена тук, в момента е на печалба. Не мога да коментирам дейността на други лечебни заведения. С нископлатените клинични пътеки работи обикновено общинското здравеопазване. Ние нямаме капацитета да направим неврохирургия. Ние нямаме капацитета да направим естетична хирургия. Ние нямаме капацитета поради липсата на кадри и финансиране да направим печелившо звено в общинската болница. За да имаме болница трябва да имаме инвестиции. За да има инвестиции – погледнете панагюрската болница. Има предприятие – инвестират, купуват апаратура, събират персонал.

Стоян Шиеков: Ние имаме по-мощни предприятия от Панагюрище…

Д-р Веселин Господинов: Не мога да коментирам предприятията, още повече, че благодарение на тия предприятия ние все пак съществуваме.

Стоян Шиеков: Благодарение на просиите и натиска. А не виждате ли, че кметовете тук, в Средногорието, за разлика от панагюрския кмет не влизат в такива контакти, за да се извърши такова финансиране. Аз помня, когато и „МДК”, и „Елаците” – така финансираха тази болница, че имаше една от най-добрите апаратури в България. От тук излязоха доктори, които станаха професори, доценти и  медицински специалисти на най-високо ниво. Защо се стигна до сегашното трагично положение? Защо се закриха четири отделения. Къде е д-р Гетова? Заради управлението на д-р Гетова е така. Ако не знаете – да Ви го кажа. Защо се закри общинското хирургично отделение! Къде е д-р Гетова? Защо я няма тук – на протеста?

Д-р Веселин Господинов: В болнични е… Да не говорим сега за болен човек.

Станислав Готев: Отново съм тук на протест. Редом до тези, които ежедневно и денонощно се борят болницата да продължава по някакъв начин да съществува. Имам предвид персонала. Защото каквото и да говорим – има, няма пари, ако нямаме хора, които да работят – няма да има болница, която да спасяваме. Тук съм и днес да изкажа своята гражданска позиция в подкрепа, но изказвам и едно притеснение. Вие говорите „ние всички заедно” – и предприятията, и кметовете… Аз не виждам в момента нито един представител на някоя община – нито кмет, нито общински съветник, с който заедно тук да протестираме и да отстояваме интересите на всички. Защото този протест е протест към държавата. Държавата да помага и мисли за общинските болници. Ние към момента нашата болница горе-долу я крепим, но не знаем утре какво ще се случи. И трябва ли тогава, когато се обърне каруцата да започнем да я спасяваме. Или ще се каже „майната й” – да се оправят.

Изразявам притеснението си от това, че една малка част протестира. Ето, най-сериозните хора – работещите излизат, а пък лицето – общинските ръководства, кметовете, съветниците, които трябва да бъдат тук и трябва да са редом с гражданите и персонала, ги няма. Това е общинската болница на Пирдоп, все пак.

Д-р Веселин Господинов: В момента всички кметове ме чакат в общината. Има планирана среща с тях.

Станислав Готев: Предайте им тези мои думи.

Стоян Шиеков: Недоумявам защо, след като това е национален протест в подкрепа на общинските болници, кметовете вместо да стоят в общината не дойдоха тук – в болницата да заседават? Нали протестът е за нейното спасяване на национално ниво? Защо не протестират заедно с всички нас?

Д-р Веселин Господинов: Това е редовна среща на всеки две седмици. Подготвя се 10 дни по-рано. Всички са уведомени. 90% са потвърдили участие и ще се занимаваме именно с този проблем. Ето там са четири папки, които съм подготвил. Представят се всеки божи месец по два пъти. Стараем се да поддържаме пълен контакт. Засега от болшинството от общините срещаме разбиране. Срещата е в заседателната зала на община Пирдоп.

Стоян Шиеков: Д-р Господинов, защо тези срещи не са открити – за гражданите, за персонала на болницата и за медиите? Да стават публично и прозрачно. Да знаят всички. Въпреки, че срещата е обявена от по-рано, редно беше да бъде преместена тук – на протеста, организиран за защита на болницата. Още повече, че 90% от поканените са потвърдили, че са свободни да присъстват. Вместо в центъра на града, да бяха дошли тук и да са солидарни с медицинските работници и гражданите. Да дойдат представителите на предприятията тук и да се разберем, че трябва да дават за апаратура, за разкриване на нови отделения, все пак тук боледуваме преди всичко от тяхната дейност. Цяла България днес знае, че има протест в защита на общинските болници, да бяха се сетили сами да дойдат и заедно всички да отстояваме правата на пирдопската болница, а не от заседателната зала. Сигурно след обилен обяд. На топло да заседават за болницата, без да стъпват в нея. Срамота! Не трябва тези срещи да са закрити. Защитаваме една и съща болница, нали!? И да се потърси сметка как се управлява тази болница? Защо трупа загуби? Защо още има частна болница в общинската болница?

Мария Димитрова: Толкова ги интересува за гражданите на града, затова ги няма. Когато видят зор, тогава. И по избори. Къде са сега? Къде са? Никой няма. Ни от община, ни дявол… Тази болница е общинска. Никой не от тях не се интересува от града. Никой.

Ние, обикновените граждани, какво да правим!? От тук – тръгвай за Панагюрище, тръгвай за София. Добре, защо? Нашата болница беше една от най-хубавите. От Пожарлиев да започнем.  Всички доктори от София – студенти, идваха тук да се учат. Караха си тук практиката. И сега са професори. Професори, но от тук станаха – по пет, шест години работеха и заминаха в София. Като Сергеев и всички, да не ги изреждам. Тогава беше болница. Идваха сами. Сега защо не идват? Защото болница почти няма. Нашите хора, за да ги лекуват, трябва да ги караме на други места. Ами ако нямаме коли? Ако човек няма кола какво става? Трябва да търсиш превоз, за да те кара някой до София и Панагюрище – иначе умираш. С тези предприятия тази болница трябва да цъфти тук, защото заради тях са толкова болни хората. Предприятия, които могат и са длъжни да помогнат. Ако има кой да ги накара.

Стоян Шиеков: Те са длъжни да го правят. И кметовете също.

Станислав Готев: А те ги няма. Пак сме тук само няколко души от персонала и двама-трима граждани…

В 13.00 ч. протестът приключи, медицинските работници се отправиха към работните си места в Общинската болница.