ВЪПРЕКИ ПРОМЯНАТА НА ЧАСА – ПРОТЕСТ В ЦЪРКВИЩЕ ИМАШЕ

„Ако има гора – ще има вода.
Ако няма гора – няма да има вода”
– това бяха думите, около които се обединиха всички присъстващи жители, заявявайки, че не са съгласни и една клечка да бъде отсечена в Църквище.

(На снимката: гражданите показват на кмета Стоянка Петрова къде смята г-жа Магдалена Иванова да сече гора в Църквище)

Въпреки, че някой беше залепил върху обявата за протеста на гражданите, нова такава с промяна на часа от 11.00 на 15.00 ч., възмутени жители на село Църквище се събраха пред сградата на кметството, за да поставят своите въпроси и да настояват за отговори.

Кметът на селото Стоянка Петрова отключи малката зала в читалището, която бе изпълнена от протестиращите и веднага поиска думата, за да разясни своята позиция по казуса. От думите й стана ясно, че тя не е била запозната нито с докладната записка, нито с протоколите от служители в звено „Гора”, но пък била прочела публикациите в интернет и сериозно се обидила. Обясни напоително и в детайли, че тя не била се ръководила от партийните интереси, ами просто не била получила документите и затова не знаела в кой отдел какво се предвижда за сеч. Не била специалист по горите и не можела да си представи по документите къде се намират отделите, в които се предвиждала някаква сеч. Попитала специалисти от звено „Гора”, които и обяснили, че трябва да се сече, защото гората трябва да се прорежда.

ГОРАТА НАД СЕЛО ЦЪРКВИЩЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЕЧЕ – отговориха непримиримо граждани, обръщайки се към Петрова и представителката на звено „Гора”.  Жителите на Църквище изнесоха конкретни факти за изсечени вековни буки дори във вододайните зони от разни фирми, без дори да има решение за сеч в каквито и да е подотдели. Стана ясно, че те много по-добре от г-жа Петрова знаят кой отдел къде се намира, дори назоваха месностите и фирмите.

„Невижда” вече се вижда. Гражданите обясниха на своята кметица, че местността, наречена „Невижда” заради гъстите и непроходими гори, в които са се укривали войводи и хайдути, вече се вижда от далече – голи поляни са заменили гората.

Думата взе Динчо Рашев – общински съветник от ПП ГЕРБ, който дори бе подготвил Протестна декларация за спиране на сечта в църквишката гора. Той призова всеки присъстващ, който е ПРОТИВ унищожението й, да се подпише – с апел към ОбС-Златица да не допуска никаква сеч в гората на Църквище. Г-н Рашев се обърна първо към Стоянка Петрова, като я призова тя да подпише първа, за да демонстрира своята солидарност с жителите на селото.

Протестиращите попитаха още:

  • Защо след като се е разглеждал въпрос за сеч на гората на Църквище, ОбС не е заседавал в селото, а се налага жителите да си организират превоз до Златица, за да защитят своите интереси?
  • Защо на предишното заседание на ОбС-Златица, когато се е разглеждало предложението на кметицата Магдалена Иванова, кмета на село Църквище Стоянка Петрова не е взела отношение и не се е противопоставила на това предложение?
  • Защо има сеч и в момента, даже и във вододайните зони над селото и защо не са защитени интересите на хората на държавно ниво, за да не се допуска сеч и в държавните гори над Църквище?

Предстои заседанието на ОбС-Златица, на което ще се реши ще има ли сеч в Църквище или не? Както и втори протест в Църквище от 15.00 ч.