Второ място за отборът на Община Челопеч от Фестивал на Драконовите лодки

На 29.06.2024 г., на езерото Панчарево край София се проведе Фестивал на драконовите лодки, чиито организатор е Китайското посолство в Република България и Сдружение „Драконови лодки“. Това е втори фестивал за България и подготвя страната ни за предстоящото световно първенство догодина, на което сме домакини.

Фестивалът на драконовите лодки включва отборна надпревара по вода с традиционни китайски Драконови лодки и богата културна програма. В годината на Дракона събитието, посветено на 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай, бе открито от Н.Пр. Посланикът на Китайската народна република в България Дай Цинли. Н. Пр. Дай Цинли разказа за древната драконова култура: „Драконовата култура идва от Китай. Сега този фестивал е международен. В момента в много страни по целия свят се провеждат фестивали на драконовите лодки и свързаните с тях културни събития. Аз вярвам, че все повече българи ще се включат в този спорт.“

На фестивалната сцена участваха Beijing Dance Academy Affiliated Middle School, фолклорните ансамбли „Цветница“ и “Българче“, малките певци от “Средногорски звън“, групите “Тригайда”и Sunblinds, Flower Day Folk Song and Dance Troupe, възпитаници на “Институт Конфуций”, таланти от различни читалища и др.

В тазгодишното състезание с драконови лодки се включиха 16 драконови лодки, като едната от тях бе на отборът на Община Челопеч, съставен от ученици на ЧПГЧО “Челопеч” и техните ръководители – Константин Куртев и Стоян Стрелков. Състезателите от Челопеч участваха в 4 серии, като на финала успяха да победят миналогодишния шампион, класирайки се на почетното второ място.

„Драконовите лодки“ са особено популярни в света, дълги са 12 метра и побират 22-ма души, 20 са гребците. Засега лодките са за масов спорт, но надеждите са скоро да бъдат включени и в олимпийските спортове.