Влайкови дни ‘2023: чадъри, кръгла маса, седянка

От 11-ти до 24-ти май в Пирдоп се проведоха “Влайкови дни 2023”. В 31-вото им издание бяха включени концерт-спектални на читалищата и училищата, гостуваха известни български изпълнители, представена бе театралната постановка на Читалищния театър “Христо Бамбеков” – Пирдоп, изложба “Поколения” в чест на пирдопския учител Лало Лалов, 16-то подред издание на творческите вечери “Байковци”.

Имаше и пъстро карнавално шествие, в което се изявиха възпитаниците на НУ “Тодор Влайков”, дали воля на фантазията си, преобразявайки се в любими приказни герои.

Община Пирдоп публично изказа своите благодарности към спонсорите на майските културни празници на град Пирдоп – “Влайкови дни ‘2023”, сред които основния спонсор “Аурубис България” АД, Иван Иванов – Баджо, Мария Пашова, “Вега 2000” ООД, “СМС-С” ЕООД,”Стройинженеринг” ООД и други.

Отново бе изградена и арт-инсталация с чадъри, реализирана с любезното съдействие на “Аурубис България” АД, “Елаците-Мед” АД и “Транс билд” ЕООД.

Началото на Влайковите дни бе дадено от кмета на Община Пирдоп Ангел Геров с празничен концерт на Гвардейския представителен духов оркестър, начело с подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия.

В ролята на елематичният образ на Райка, главната героиня от произведението на Тодор Влайков “Дядовата Славчова унука” тази година се въплатиха Даниела Венкова и Елина Василева – възпитанички на СУ „Саво Савов”. По традиция кметът Геров им връчи сребърната огърлица на Райка, която е символ на невинността, душевната чистота и красотата на пирдопската девойка, като им заръча да я носят с чест и гордост.

Особено впечатляващи и открояващи се със своята атрактивност бяха концертите на читалищата НЧ “Напредък 1869” – гр. Пирдоп и НЧ “Светлина 1910” – с. Душанци.

Спектакълът “Седянка” на пирдопското читалище бе изключително завладяващ и докосващ всяко българско сърце. Над 100 самодейци от 10 танцови и певчески състава се изявиха на читалищната сцена – „Средногорска младост”, „Камертон”, Школа за модерни танци, Група за стари градски песни, „Илинден”, „Диамант”, Смесен битов хор, „Шарени мъниста”, „Нашенци” и „Шарено хоро”.

В рамките на Влайкови дни 2023, на 16 май в лекторията на читалище „Напредък“ се проведе среща с илюстратора Николай Михайлов. На мероприятието присъстваха участници от Читателски клуб ”Тайният клуб на четенето” към читалищната библиотека, от арт-школата по изобразително изкуство към читалището, както и ученици от НУ ”Тодор Влайков”.

На 18-ти май в с. Душанци се проведе кръгла маса на тема: “Човекът и книжовникът от Душанци”, организирана от Община Пирдоп, кметство Душанци и НЧ “Светлина 1910”. Събитието, посветено на 120-годишнината от рождението на видния български учен и изследовател ст.н. с. д-р Маньо Стоянов, бе част от културните прояви на „Влайкови дни“ 2023.

По повод годишнината, тържествено бяха открити барелеф и паметна плоча на Маньо Стоянов, изработени от скулптура Благовест Апостолов. Пред гостите и участниците беше представена изложба с дипломи, свидетелства и други материали от личния архив на учения, открит бе и библиотечно-информационен център. За да се обогати колекцията му, Община Пирдоп направи дарение на всички издадени книги, студии и обзори на Маньо Стоянов.

По предложение на кмета на км. Душанци Златка Кънева, Общински съвет – Пирдоп учреди специална награда на името на д-р Маньо Стоянов – “За значим принос в опазването, изследването и съхранението на културно-историческото наследство на Средногорието”.

На 19 май с кратка церемония бе отбелязана 99-та годишнина от създаването на Туристическо дружество „Паскал“ и 146 г. от рождението на неговия основател и дългогодишен председател – Методи Стоянов. Кметът на община Пирдоп Ангел Геров и настоящият председател на ТД „Паскал“ Ваня Сараджова – Момчилова положиха цветя пред паметната плоча на краеведа.

На 22 май Читалищен театър „Христо Бамбеков“ при НЧ „Напредък 1869“ представи пред многобройната си публика фарсовата „Черна комедия“ от Питър Шафър. Под режисурата на Иван Николов се изявиха актьорите Калин Пачеръзки, Радина Копринкова, Мария Илиева, Ресми Бобев, Димитър Стоянов, Недка Илиева, Георги Балабанов и Николай Кузманов.

Кулминацията на 31-вите Влайкови дни бе награждаването на изявени дейци на образованието и културата, и изявени ученици. В две поредни церемонии на отличените бяха връчени грамоти.
По предложение на педагогическите съвети, Община Пирдоп присъди отличието „Ученик на 2023 година“ на:
Божидара Пачева, IV “в” клас, НУ “Тодор Влайков”;
Християн Николов, XII “а” клас, СУ “Саво Савов”;
Милен Николов, XII клас, ПГМЕ – гр. Пирдоп;
Александрина Захариева, XII “а” клас, ПГТХТ “Никола Димов”.

По предложение на педагогическите съвети Община Пирдоп удостои с отличието „Учител на 2023 година” Петя Спасова – главен учител в СУ “Саво Савов”, Петя Анева – зам.-директор по учебно-производствена дейност в ПГТХТ “Н. Димов”, Емилия Азманова – преподавател в ПГМЕ – Пирдоп, Виолета Радоева – старши преподавател в НУ “Тодор Влайков” и Стилияна Мишева – старши учител в ДГ “Пека и Карло Чоконяни”.

По предложение на читалищните колективи Община Пирдоп присъди наградата “Културен деец на 2023 година” на Павлина Божкова-Лалова – НЧ “Напредък 1869”, гр. Пирдоп и Мария Рашкова – НЧ “Светлина 1910”, с. Душанци. Благодарствена грамота за дългогодишен принос в развитието на читалищната и културна дейност в община Пирдоп и по повод 80-годишния й юбилей бе връчена на Кера Кюрчиева.

По решение на общинския съвет, тази година носител на наградата “Даскал Тодор Пирдопски” стана Райна Ботева, за дългогодишната й цялостна и високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета.

За съжаление, община Пирдоп все още не е осмислила празника 24-ти май и го назовава “Ден на славянската писменост” въпреки, че с решение на най-високо държавно ниво този светъл ден е ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ И ПРОСВЕТА.

Поздравителни концерти изнесоха Силвия Кацарова и НА „Филип Кутев“. В пирдопските културни дни се изявиха и пенсионерите от село Ягода.