Весел празник на хижа „Мургана“

На 16 юли в Челопеч отбелязаха станалия традиционен туристически празник на хижа “Мургана”. За челопешкото туристическо дружество това е най-важното събитие в годината, като членовете му с охота се включват в неговото организиране. За любителите на планинските приключения се погрижи Минко Костадинов – председател на ТД “Мургана”, който проводи ентусиастите по примамливите балкански пътеки, тръгващи от село Челопеч към връха.

Минко Костадинов показа на планинците интересни местни природни забележителности и ги потопи в магията на Балкана. За другите желаещи да се включат в празника от ОбА-Челопеч бе осигурен удобен транспорт от центъра на селото до хижата.

Майстор-готвачът от Челопеч Илиян Алексиев приготви за гостите вкусен курбан, за който овце бяха дарени от сем. Занкови и закупени от Община Челопеч. Служителите от ОбА-Челопеч поднесоха на всички не само топла скара, но и забавни игри, които допринесоха за доброто настроение на включилите се в празника.

Музиката също бе неизменна част от празничния ден. Всички успяха да се насладят на песните, изпяти от Николай Пиринлиев и заедно да подхванат не едно хоро под парещото юлско слънце край уютната и добре уредена челопешка хижа.

Любителите на планински билки имаха възможност да си свият полезни ароматни китки, които в зимните дни да им напомнят за летните емоции на Мургана. Мащерка, еньовче, жълт кантарион и дъхав здравец подаряваше планината на всеки, избрал да я посети и да се наслади на нейните цветни прелести.

Подготви: Антония Бързакова
Снимки: Петя Чолакова