Веселие и усмивки на празника на Златица, отбелязан в неделя

„Златица с безброй животворни чешми, със Спасово кладенче, с вечни гори“. Златица гордо отбеляза своя празничен неделен ден – слънчев и усмихнат, закичен с червена роза…

За празник на Община Златица е определен подвижен ден – последната неделя на месец май, обикновено след Спасовден! Традицията да се отпразнува този своеобразен „ден на дружбата“, както е бил наричан преди известно време, съобразно тогавашния политически строй и порядки, бе спазена и тази година. Строгите епидемиологични мерки не попречиха на златичани да се забавляват и да аплодират невероятния талант на Невелина Сараджова – една златичанка с широка като песен душа и глас на славей.

Денят-празник на златичани започна с песента-химн на Златица – град на чешмите, красивото дете на Балкана и Средна гора, закърмена с история славна от древността, която чрез вековната си часовникова кула „разнася с любов по далечни земи златишките песни нетленни“. След невероятно звънливото и омайващо изпълнение на нашата Невелина, поздравително слово произнесе кмета инж. Стоян Генов:

„Скъпи съграждани, Уважаеми гости на град Златица,
Радвам се, че сме заедно в днешния ден – Денят на нашия град.
С най-голямо удоволствие поздравявам всички Вас по повод този празник. Желая Ви здраве, щастие, късмет, упоритост и вяра в по-доброто бъдеще на нашия град. В този тържествен и специален ден пожелавам на всички весело настроение, оптимизъм и самочувствие.
Вярно е, че тази година малко по-семпло отбелязваме празника си, но ситуацията е такава.
Изразявам убеденост, че с общи усилия градът ни ще продължи да се развива успешно.
Нека сме заедно не само в трудностите на ежедневието, но и в празничните моменти като този, когато историята ни напомня, че ние, златичани, имаме с какво да се гордеем.
Тук е мястото да благодаря на всички за подкрепата, която получаваме ние, като администрация, за да вървим заедно напред, за да вдъхваме заедно нова сила на нашия град.
Пожелавам Ви с лекота и задружност да преодолявате трудностите и предизвикателствата на времето. Повече стабилност и сигурност, повече толерантност и справедливост, човечност и доброта. Посрещайте трудностите с вяра и красота в сърцата си, а отплатата да бъде здраве, щастие и много късмет.
Нека продължим да бъдем достойни синове и дъщери на тези, които преди стотици години са положили тук първия камък и са създали град. Завещали са ни традиции, които да пазим и почитаме.
Поднасям своите благопожелания към всички Вас и Ви пожелавам мир, здраве, благоденствие и оптимизъм.
Честит празник!“.

Поздравления имаше и към абитуриентите, към учителите, към приятелите – с изпълнението на тематични песни, заредени с позитивизъм и доброжелателство. Към празнуващите златичани се присъедини и един единствен общински съветник – Стоянка Петрова от Църквище.

Семпъл и много слънчев бе празникът на Златица тази година. Истински и запомнящ се. Насред епидемиологична обстановка и нови предизвикателства, златичани успяха широко да се усмихнат, да бъдат заедно, да пеят за по-доброто бъдеще на своя роден край. На паветираният площад пред читалището не се извиваха традиционни празнични хора, но пък всеки от присъстващите на място ги потропваше. Защото, за учудване на всички ни, повечето златичани и средногорци стриктно спазват мерките и се грижат да опазят близките си.

Усмивките на присъстващите бяха заразяващи, танцуващите деца осмислиха деня и го наситиха с Бъдеще. Вярата трептеше във въздуха – вярата, че Златица ще се отърси от несгодите и смело ще тръгне напред – да кове своето по-добро бъдеще. Без омраза и интригантстване. Без безделно лицемерие. Отръсквайки се от доскорошното си калпаво управление. Златица се усмихна и запя. Освежена и нахъсана да заеме своето достойно място сред местните общини. Златичани изправиха рамене и повярваха, че най-хубавото предстои.

Горе главата! Честита да е общината!