Великденски благотворителни инициативи

Когато наближават големи празници, хората сякаш се променят – отварят сърцата си и стават по-добри. Предвеликденското настроение превзе Средногорието като вдъхнови местни читалища и средногорци да организират великденски благотворителни базари за набиране на средства с различни каузи.

На 19-ти и 20-ти април НЧ „Труд и постоянство 1901“ – Челопеч организира Великденски благотворителен базар с ръчно изработени сувенири, които ще бъдат изложени на пл. „Освобождение“. Със събраните средства ще бъдат закупени и раздадени великденски пакети на хора в нужда от община Челопеч.

НЧ „Напредък 1869“ – Пирдоп също организират великденски благотворителен базар, наречен „Великденска работилница“, който ще се проведе на 22-ри април от 10.30 ч. пред читалищната сграда. Получените средства ще бъдат използвани за финансирането на дейности в „Лятно училище – 2022“.

За втора поредна година сърцати средногорци събираха пари под надслов „Великденска трапеза за средногорци в нужда“, с които закупиха продукти от първа необходимост, подходящи за подобаващо посрещане на великденските празници. Участниците в гражданската инициатива подготвиха над 200 пакета, които раздадоха на нуждаещите се от подкрепа свои съграждани от средногорските общини. Пакетите бяха придружени от специално изработени картички от учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица.

На 15-ти април, ден преди да стартира акцията по раздаването на великденските пакети, Veronika Boyadzhieva – Angelova сподели информация за събитието: „Последна актуална информация преди утрешния ден. На първо място благодарим на всеки дарил и повярвал в нас. Тази година отново имаме една много успешна кампания, която постигнахме благодарение на вас. Общата бройка на всички, които се нуждаят и ще получат великденски пакети е 215 бр. средногорци в крайна нужда. Те са разположени в 10 населени места обхващащи Златица, Карлиево, Петрич, Пирдоп, Антон, Душанци, Чавдар, Челопеч и Копривщица. Тази година, за съжаление община Мирково няма да се включи в инициативата.

Това е пакета, който ще получи всеки нуждаещ, като отново сме съобразили идеята и нуждата на хората и сме подбрали възможно най-качествени продукти. – Кайма 1 кг. – 8,90 лв- Яйца 10бр. – 3,19 лв – Кисело мляко 3,6% – 1,09 лв – Сирене – 3,19 лв – Кашкавал – 4,70 лв – Салам “Бургас” – 4,00 лв- Мед – 0,400гр – 2,20лв – Кр. масло – 2,90 лв – Боя за яйца – 1,90 лв – Олио 1л. – 5,19лв – Вафли “Ная” – 3,20 лв – Банани – 1,48 лв – Кори за баница – 2,95 лв – Брашно – 1,65 лв – Козунак – 5,20 лв. Общата стойност на един пакет е 52,45 лв.

Необходимата сума по покриването на пакетите е 11 276, 75 лв., като имаме спокойствието, че тя ще бъде събрана до утре. Към този пакет ще има добавени по 1 меденка, лично дарени от Добринка Кирова и по 1 пакет Ориз от Глория Ивтиминова, за което им благодарим безкрайно. Разбира се и тази година отделно от хранителните продукти сме приготвили комплимент. Към всички пакети ще има добавена приказна картичка, лично изрисувана от децата в СУ “Св. Паисий Хилендарски” под ръководството на г-жа Десислава Харалампиева.

Благодарим ѝ за вдъхновението и съдействието. Ще има добавено и прекрасно цвете за всяка жена в списъка, за да ги накараме да се почувстват още по-специални.

Най-съществената част от кампанията ни предстои утре (16.04. Лазаровден – бел. ред), затова стискайте ни палци отново да накараме лицата на хората да грейнат. Имаме достатъчно доброволци, които ще се включат в задачите, но ако все пак някой има желание може да заповяда утре (събота) в ресторант Средногорие от 08:00ч. Благодарим Ви!“.

Очаква се официален списък на дарителите, които осигуриха необходимите средства за закупуване на великденските пакети, както и имената на напористите доброволци, раздали ги на нуждаещите се средногорци. По информация на организаторите подкрепа е оказана от местния голям, среден и малък бизнес. Организаторите изказват голяма благодарност на Стоян Милев от гр. Златица за осигурения безвъзмездно терен за пакетиране на продуктите и бус за разнасянето им.