Бурно заседание на ОбС-Златица с опит за бойкот на важни за гражданите точки

Вчера се проведе поредното редовно заседание на ОбС-Златица, на което за пореден път станахме свидетели на изключително арогантно и наситено с мъст поведение от страна на бившата кметица подсъдимата М. Иванова, която видимо не съумява да прикрива обвелата я омраза и очевадната липса на възпитание, които още по-очевадно я владеят и вероятно не ѝ дават миг покой. Същата си позволи да изисква от председателя на ОбС-Златица да налага цензура на сп. „Средногорски БАГРИ“ и да заглушава свободата на словото, опитвайки се да контролира и ръководи заседанието – както го правеше едно време, но не би! Явно старите ѝ навици отново изплуват на повърхността, индикация не само за липсата не елементарно възпитание, но и на много други ценности и съществени обществени качества.

Разбираемо е донякъде поведението на Иванова и опитите ѝ да проваля Община Златица. Трудно ѝ е да преглътне факта, че вече няма възможност да коли и беси, и бе изхвърлена по най-безцеремонен начин от БСП, които не посмяха трети път да заложат на подсъдимата вече бита карта.

На снощното златишко общинско заседание въпреки опитите то да бъде бойкотирано от самите съветници по неофициални причини и с неприемливи доводи, все пак победи здравият разум и бяха взети важни решения, касаещи осигуряването на дърва на инвалидите и социално слабите в общината. Именно точките за гората бяха тези, които предизвикаха най-озлобените изказвания на оная, която доведе Златица до просешка тояга. Защото, както се оказа, назначените от нея на възлови места в ОбА продължават да ѝ играят по свирката и да саботират нормалното функциониране на администрацията. Като пример – отскоро бившият ръководител на звено „Гора“ под давлението най-вероятно на тази, която го бе назначила, се опита да прокара през ОбС-Златица решение да бъдат орязани вековни буки уж за населението, а по-скоро за промишлен дърбодобив и с цел облагодетелстване на определени люде.

Прилагайки добре познати хватки, М. Иванова се опита да обработи съветниците в обявената 10-минутна почивка, за да не гласуват докладните записки, касаещи доставката на дърва на нуждаещите се златичани и да може в последствие яхвайки хорското недоволство, да го насочи срещу кмета Генов, който я измести като кандидат-кмет на БСП и я би на изборите. Вместо да се върнат след 10-минутната почивка и да гласуват, същата ги омайваше (колкото и невъзможно да е това предвид изгледа) да се измъкнат по терлици от заседанието, правейки се на обидени, че кмета не ги уважил! Не че някъде в ЗМСМА пише, че е задължително присъствието на кмета на заседания на ОбС, но нейсе… Пък и често сме ставали свидетели как Иванова не зачита ни съветници, ни председател, ни граждани. Та именно тя да се възмущава сега е не само нелепо, но и смешно. Че и нагло даже…

Случилото се на златишката общинска сесия можете да проследите на страницата на сп. „Средногорски БАГРИ“ във фейсбук. Звукът не е качествен. Причината е, че изказващите се не желаят да използват микрофона, както и недоброто озвучаване, което е задължение на председателя на ОбС.

Ще насочим вниманието си към въпросите, които повдигна Иванова – там, където тя яростно и арогантно се противопоставя, най-вероятно е заровено кучето от самата нея и същата се опитва да го изразрови, за да се размирише? Ще разнищим в „Анализи по нашенски“ какви ги е вършила в звено „Гора“ с Костиянев, как така инвалидите по нейно време са били над 600, а се оказва, че се наполовина, както съобщи виден златичанин. Ще задълбаем и в други актуални теми от злополучното ѝ кметуване! Най-вече ще проследим дали има връзка между адвокатите, които я представляват в съда заради чудовищната кражба от многострадалното златишко училище и бюджета на Община Златица? За едни близо 70 хиляди лева адвокатски хонорари иде реч?!

А по отношение капацитетът на част от общинските съветници да функционират като такива – притеснително е, че след повече от половин година още не са запознати със ЗМСМА и другите закони, имащи отношение към изпълнението на техните общински задължения. А дали повечето от съветниците биха могли сами да изготвят докладна записка и да мотивират вземане на решение? С изключение на вече бившата кметица, сега подсъдима, която се ползва с юридическите познания на своите доскорошни подчинени (общинска секретарка и юрист-консулт в общината), и един-двама още съветници, малко вероятно е някои от останалите да успеят, па макар и с доскоро учителско поприще.

Единици са тези от златишките съветници, които със сигурност знаят кога как следва да гласуват – поименно, или не… И се омотават като „патки в калчища“, както е казал някога накъде някой народен мъдрец. Точки 8 и 9, ал. 1, чл. 21 от ЗМСМА!

Вместо PS:
Прави впечатление на всяко общинско заседание, че едно незавидно и неприемвливо същество, самозабравило, че вече няма как да се докопа до общинската власт, неискащо да си признае, че само по една нелепа случайност се е намърдало в ОбС, успявайки да прилъже невинни млади златичани в листата си, с чиито гласове да се добере до съветническо място, продължава да трови златишкото обществено пространство… Защото е факт неоспорим, че без гласовете на заблудените младежи и техните приятели, роднините и напъните на някои твърде близки съученици, известни с изборните си подвизи, същото нелицеприятно същество едва ли щеше да прескочи само летвата и да се озове в местния парламент… И не само заради своето тегло…

Надеждата на всички е тези млади златичани вече да са се опомнили и да не сглупят втори път да изтласкат въпросното гюле, пардон лице – в ОбС, но за всеобщо съжаление, през следващите три години ще се наложи да му търпим уйдурмите. Ако съдът не побърза и не освободи златичани от тая напаст, връхлетяла ни насред Covid-19 епидемия. Дето сами златичани си я докараха до главите, между впрочем!

За вас проследи сесията: Аслан Дервиш Крум Страшни