Буновският кукерски клуб с Грамота от „Сурва 2019“

Официално бяха обявени наградите на XXVIII Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“, Перник, 2019 г. Отличени бяха както сурвакарски и кукерски групи, така и индивидуални маски и костюми.

Награди и победители има и в различни други категории: за атрактивност на групата, за обучение в традицията, за цялостно представяне, награда за войвода, за детска група, специални награди от различни институции, организации, бизнес.

Сред наградените от Сдружение „Национално наследство“ се нареди и получи грамота „малкият свирач“ от село Буново, община Мирково Иван Г. Точев.

Големите победители от фестивалът „Сурва 2019“ са Кралев дол и Долно Езерово. Сурвакарите от село Кралев дол спечелиха Златната маска на фестивала Сурва 2019. Сребърна маска е за групата на Брежани, а бронзова  – за село Черна гора.

Златна маска грабнаха и кукерите от село Долно Езерово. Със златни медали при сурвакарите в различните категории са групите от селата: Джерман, Садовик, Гигинци, Стефаново, Елов дол, Копаница и др. За цялостно представяне – Лесковец и Богданов дол. При кукерите златни медали получават групите от :Бояново, Ямболско, Павел баня, Кабиле, Ямболско, и др.

Тазгодишното жури бе в състав: председател Георг Краев – фолклорни изкуства НБУ и членове:
Доц. д-р Валентина Ганева – Райчева – ИЕФЕМ – БАН
Проф. д-р Николай Ненов – РИМ – Русе
Д-р Милена Любенова – ИЕФЕМ – БАН
Цветана Манова – етнолог
Елена Темелкова – художник, ХГ „Любен Гайдаров“ – Перник
Георги Андонов – представител на група, гр. Карлово, кв. „Сушица“, обл. Пловдив, общ. Карлово
Венец Ангелов – представител на група, с. Джерман, обл. Кюстендил, общ. Дупница.
Стефан Давитков – представител на група, гр. Перник, кв. Бела вода“, обл. Перник, общ. Перник

Административен секретар: В. Крумова, РИМ – Перник.

Мирковски кукери

Информация и снимки: Интернет