Буновските кукери ще участват на фестивала „Сурва“ в Перник

Буновската кукерска група „Хурса“ ще вземе участие в най-авторитетната в България и Европа изява на традиционни народни игри и обичаи с маски – Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник.

Участието на буновските кукери ще бъде на 28.01.2024 г. (неделя) от 16:00 ч. „Елате да ни гледате и подкрепите! Ще има СМС гласуване, номерът ще бъде обявен на 26.01. (Петък) на сайта на община Перник“, призовават от „Хурса“. Кукерска група „Хурса“ е носител на няколко награди от различни кукерски фестивали, в това число – второ място за цялостно представяне на кукерският празник в гр. Елин Пелин – 2019 г. „Хурса“ дефилира на „Сурва“ в Перник и през изминалата 2023 г., заемайки 17-то място от 150 групи при зрителското гласуване.

„Сурва“ популяризира запазили се до днес автентични варианти на древна обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща между сурвакари, кукери, бабугери, джамалари, станчинари, мечкари и много други.

Ежегодно във фестивалната надпревара участват хиляди ревностни пазители на традицията от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Участниците идват в Перник заради емоцията, веселбата, за да споделят магията на „Сурва“, да се почувстват обновени, да си пожелаят здраве и късмет.