“БУМ” на жилищното строителство в Златица

Заченато в грях, родено с партийна цел общинско мероприятие с неизвестен извършител

Преди няколко сесии известната вече дори на Главния прокурор на Р България, на СЗ „Антикорупция” и ДАНС кмет на община Златица Магдалена Иванова изненада общинските съветници и мен, лично, като активен „14-ти” съветник от гражданската квота, с искането си ОбС-Златица да й разреши продажбата на урегулирани поземлени парцели (УПИ) за жилищни нужди. Това искане предизвика сериозен скандал. Съветничката и учител по информатика Аделина Павлова – председател на ПК към ОбС-Златица заяви, че Програмата за управление на общинска собственост в община Златица, приета с Решение на ОбС, НЕ РАЗРЕШАВА продажба на общинска собственост.
Явно национално известната ни кметица си е въобразила, че общинските съветници имат твърде къса памет и няма да забележат подобно разминаване между нейните искания и приетите от тях документи.
Дълбоко учудените ни съветници реагираха светкавично с образуването на специална комисия, която да разследва случая и установи причините за разминаването между техните решения и кметските умозаключения. Комисията установи, че неизвестно лице е преработило приетата от тях Общинска програма от 6 страници и е добавило към нея цели 26 страници, най-вероятно водено от желанието да й придаде за обем, които обаче ОбС-Златица не е ни виждал, ни сънувал, ни гласувал. Тези дошли незнайно от къде страници обаче, дават право на кметицата Иванова да продава общинска собственост?!?
Че кой ли съм аз да питам КОЙ има право да добавя, маха, изменя и променя един общински официален документ, освен Общинския съвет? Че как КОЙ си отговарям риторично – я дядо Мраз, я Михаля, а някой твърде усърден общински служител, който всячески се стреми да угоди на своя шеф?!
Както всяка комисия, така и специално създадената с председател Димитринка Савовска и членове Аделина Павлова и Даниел Йорданов, би следвало да установи лицето, което е извършило това документно престъпление. Но за пореден път ОбС-Златица, неговите постоянни и временни комисии, не се справиха с правомощията и задълженията си. Извършителят на манипулацията, даваща право на кметицата да продава общинска собственост, не бе установен. Не бяха сигнализирани и институциите, имащи отношение към всеки, извършил престъпление – ДАНС, ПРОКУРАТУРА, РПУ, ДНСК. Да се чуди човек що ли ни трябват толкова видове държавни институции, ако не им се дава възможност да си свършат работата…
За каква продажба става въпрос
и къде е “заровено кучето” в случая?
Отговор дава изказването на бившия зелен кмет и сегашен червен общински съветник Стефан Попов, който реагира остро на искането на кмета Иванова, като категорично отсече, че ако се продават тези общински парцели за жилищни нужди, то би следвало общината да им направи за своя сметка улици, да им прокара вода, ток, канализация и т.н. При това положение парите от продажбата на парцелите не биха стигнали до никъде.
То, като знаем какво е положението с улиците в Златица, които няма как и с какво да бъдат ремонтирани, се питам откъде ли ще се намерят пари за нови улици, да не говорим за водопровод и канализация?! Та ние в Златица сънуваме от години време водопровод и канализация, а както е тръгнало едва ли ще ги дочакаме при сегашното управление. Както се казва ние старите улици не можем да си оправим, та видиш ли нови ще правим!
Сетих се, докато се разиграваше тази поредна трагикомедия в ОбС-Златица, за поговорката „Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак”. Помислих си, че нашата кметица като вижда какво се случва в съседните ни общини Челопеч и Чавдар, та дори и в Антон, е решила да вдигне и тя крак и да прави улици. На гол тумбак чифте пищови, ще ме извинява читателя, че станах твърде ироничен.
И това не е всичко. Като по рекламите и в нашата община валят изненадите и предложенията. Тези спорни УПИ-та, които видиш ли, скоро ще бъдат застроени от затичалите се желаещи, се намират не къде да е, ами само на някакви си 500 метра от промишления гигант, бълващ денонощно отровни газове, а именно осиротелия без генералния си секретар Георги Николов наш свиден, роден завод.
Брей, брей, брей… Какъв комшия, какъв съсед! Каква „плодородна” земя е подготвила за своите избиратели нашата национално известна кметица! Хвала!
И това не е всичко. Оказа се, всъщност, че е като в оная известна на всички ни от Живково време приказка. Да не кажа забранен виц. “Не било компютри, ами било компоти”. Не стига, че чрез манипулация и фалшификация се опитаха да подведат ОбС-Златица да гласува продажбата на УПИ-та по фалшива Общинска програма, но и не било за жилищно строителство, а за друго такова. И не за златичани, а за другоселци, които не биха желали да си купят такива имоти в Пирдоп, Антон, Душанци и Чавдар, ами са се загледали именно в нашите златишки имоти!
Аргументът на Магдалена Иванова, с който убеди общинските съветници да й разрешат продажбата на тези УПИ-та бе, че много жители на Златица имат нужда от парцели за жилищно строителство и непрекъснато питат в общината за такива. Естествено за нея бе да не предостави нужните писмени доказателства за тези жилищни мераци, но за пореден път ОбС-Златица на юнашко доверие разреши на нашата известна кметица да разпродава общинска земя.
То тя работата е ясна. Ни жилища ще има, ни улици, но пък национално известната ни кметица може да запретне ръкави и да изкопае барем един водопровод, че то и вода скоро в Златица няма да има…
Стоян ШИЕКОВ