Борис Подгорски от Копривщица с иновативен подход към опазване на околната среда и разделното сметосъбиране

18-ти март е обявен за Световен ден на рециклирането. Денят е особено подходящ отново да припомним колко е важно да се грижим за природата и околната среда, да бъдем по-отговорни и да се постараем да спрем разпространението на отпадъци на нерегламентирани места. Днес е ден, в който трябва да акцентираме на това, че разделното сметосъбиране има смисъл и че не са необходими много усилия, за да бъдем „зелени“ и мислим „зелено“!

В Световният ден на рециклирането ще Ви срещнем с един човек, който ежедневно работи за подобряване на жизнената среда в своя роден град – Борис Подгорски, общински съветник в ОбС-Копривщица. Запретнал ръкави, неуморим в осъществяване на идеите си за по-добро бъдеще Борис изобретил съоръжение, чрез което да могат да се събират разделно пластмасови бутилки. Идеята му дошла след като съдействал в Копривщица да се постави „Сърце“ за събиране на пластмасови капачки и решил да я надгради, като изработи и монтира подобна инсталация, но за пластмасови бутилки. Повече за своето изобретение ни разказа Борис, демонстрирайки как то работи:

Това е съоръжение, в което хората могат да изхвърлят по подходящ начин пластмасовите бутилки. Идеята ми се стори полезна, затова изработих такъв контейнер и го монтирах на Кооперативния пазар в Копривщица, където има повече хора и се генерират повече отпадъци. За да не задръстват те кошчетата за отпадъци, а и за да имаме възможност разделно да събираме отпадъците от града – хората ще могат да изхвърлят празните си бутилки в контейнера. След като той се напълни, събраните пластмасови отпадъци ще бъдат предавани в съответните лицензирани фирми. Генерираните финансови средства ще използваме за нови иницативи, свързани с грижата за природата, с опазване на околната среда, за повишаване на екологичната култура на младите хора от града.

Към момента не съм изчислявал какъв е капацитета на тази инсталация, но при първото ѝ напълване ще се разбере с точност. Важното според мен е, че не стоим безучастни, а действаме за опазване на красивия и чист облик на нашия град, на нашата любима община. Монтираната на съоръжението преса е много полезна, за да се увеличи обема на събраните бутилки. Всеки може лесно да смачка бутилката и да я пусне в отвора.

В изработването на контейнера вложих лични средства и личен труд. Смятам, че това е добър пример за всеки един жител на Копривщица – сами да се справяме с предизвикателствата на деня и да търсим възможности за надграждане на добрите инициативи. Амбицията ми е да монтираме още няколко такива контейнери в града, защото намаляването на отпадъците в Копривщица е мой приоритет. С този контейнер направихме първата стъпка в Копривщица към голямата промяна – в мисленето и възприемането на околната среда.

Искрено вярвам, че младите хора ще бъдат активни в тази посока и ще спомогнат да повишим екологичната култура в Копривщица.