Бойко Борисов е на посещение в Златица

Министър-председателят на Р България Бойко Борисов е на посещение в гр. Златица във връзка с изграждащия се газопровод. За това той сам съобщи чрез видео на живо в социалните мрежи – https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/3041996939361689

„Освен за промишлени, този газопровод е и за битови потребители, което автоматично води до по-чиста околна среда“, коментира премиерът.

При обиколката на Борисов в района той се срещна с представители на „Аурубис България АД“, които са основният клиент, заради който се прокарва довеждащия газопровод от Панагюрище. Придружен от Тим Курт, Борисов изслуша представителя на „Булгартрансгаз“ относно инвестицията, която е 36 милиона лева, газопровода е с дължина 62 километра. От „Булгартрансгаз“ акцентираха, че газопровода е за големите индустриални консуматори, сред които най-голям безспорно е „Аурубис“, ще има и други индустриални консуматори от региона на Панагюрище, на които индустрията е свързана с тази на „Аурубис“ – „Асарел Медет“ и „Елаците Мед“. След тях се нареждат административни сгради и читалища в общините, възможни са и индивидуални потребители – жители. Потупвайки Тим Курт по рамото, Бойко Борисов го нарече „наше момче“, какво то и да означава това?!

Стана ясно, че се очаква чрез този довеждащ до „Аурубис“ газопровод консумацията на България да се увеличи с 10%, макар тръбата да изглежда малка. „Тази тръба може да пренася 300 милиона кубически метра годишно. „Неслучайно инвестираме тук, защото ние сме убедени, че този технически капацитет, този природен газ ще бъде консумиран“, увери министър председателя представителя на „Булгартрансгаз“.

Бойко Борисов: „Няколко са важните неща. Много добри квалифицирани работници, първокласни инвеститори, магистрална, жп, електро инфраструктура, най-ниския данък в Европа – 10% и повече инвестиции. Тази стабилност води до повишаване на брутния вътрешен продукт, а оттам на доходите на хората. Дали държавни, или общински и в частния сектор. Не е много сложно. Но едно от тези неща разклати ли се, всичките падат като домино“.

Жалко, че г-н Борисов не се разходи по златишките улици, за да се увери с очите си как първокласния инвеститор се отразява на местната общност. Не бе повдигната и темата за високите замърсявания на въздуха в района, високата заболеваемост, лошото състояние на медицинската инфраструктура и други наболели проблеми, които не са приоритет на немската фирма, но са жизнено важни за съществуването на гражданите от Златица и Пирдоп.