Бившата зам.-кметица на Ангел Геров, Бойчева, с гневен пост за мизерията в МБАЛ-Пирдоп

Доживяхме! Доживяхме да преживее катарзис бившата зам.-кметица на Ангел Геров – Вера Бойчева. И да изрече някои очевадни истини публично в социалните мрежи. Темата на словоизлиянието ѝ е мизерията, в която от години тъне пирдопската общинска болница. Ето какво написа Бойчева:

До Общински съвет Пирдоп
До кмета на община Пирдоп
До жителите на община Пирдоп

ОТВОРЕНО ПИСМО от Вера Георгиева Станчева – Бойчева, жител на с. Душанци, общ. Пирдоп

Госпожи и господа,
От началото на месец март Средногорието и най-вече община Пирдоп сме в изключително тежка ситуация, станахме печално известни с най-големия брой заболели от Ковид – 19. Вече месец Пирдоп е в условията на война. Почти няма семейство незасегнато от вируса, много болни, карантинирани, стрес, паника, болка, страдание, смърт. Загубихме много съграждани.

В този тежък момент, ние гражданите, включително и тези, които плюеха по болницата разбрахме, че имаме болница, имаме прекрасни лекари, медицински сестри, санитари, здравни работници в Ковид отделението и навсякъде другаде, които работят всеотдайно, самоотвержено и спасяват човешки животи. Те вече са много уморени, но не го показват пред пациентите, работят при ужасни условия, но не се оплакват. Поклон и благодарност за мълчаливия им подвиг!

Условията в Ковид отделението са безобразни. Лошо осветление, как успяват да намерят вените на пациентите, си знаят само сестричките, безкрайна мизерия за пациентите, прилагам снимков материал, за да видите на какво сте горди собственици. Бельо, възглавници, дюшеци, стойки за системи, всичко е в ужасно състояние.

Искам всички да научим коя е фирмата, правила ремонта на тоалетните и банята, дограмата, защото е спестила от всичко! Очакваме кметът да я съобщи на сесията.

В тези страшни дни разбрахме и друго, че няма държава, а в Пирдоп няма община и Общински съвет! Община Пирдоп е на автопилот! Когато всички трябва да бъдем единни и солидарни и да даваме всичко от себе си за овладяване на ситуацията, както правят здравните работници, кметът и общинските съветници оставиха лекарите съвсем сами в битката за живота на хората.

Как е възможно на молбата на болницата да откликнат в лично качество само кметовете на Пирдоп и Душанци и един общински съветник? Поздравления за кмета на Душанци за инициативата за събиране на средства! Поведението Ви, госпожи и господа управляващи, е неадекватно и безотговорно!

Общинските съветници на Пирдоп са единствените, които не намериха нито една кауза да дарят заплатите си! Гласувахте си най-високите възможни по закон заплати, въпреки, че отлично знаехте хала на Общината! След като в такъв момент, най-трудният в съвремената история на Пирдоп, няма пари за болницата и да се помогне на най-нуждаещите се, значи няма да има и за Вас!

Призовавам съгражданите си ясно и категорично, по всички възможни начини да изразят позицията си по този въпрос! Морално ли е в този момент съветниците ни, които са се клели да защитават интересите на гражданите на Общината, да вземат заплати, когато огромният бюджет на Общинския съвет може да бъде насочен за спасяване на човешки животи?

Погледнете си дневния ред на сесията, Вие живеете в друга реалност! Да, животът продължава и всичко е важно, но приоритет е човешкият живот!Следващият въпрос е към кмета – морално ли е с данъците си да издържаме двама абсолютно безполезни пенсионери, двамата зам.-кметове, които получават най-високата в историята на община Пирдоп заплата – 2400 лева, по всеобщото мнение – за нищоправене!

Категорично възразявам с данъците си (платила съм ги сред първите) да хрантутя никому ненужен пенсионерски клуб, особено в този момент!Сега са нужни бързи и решителни действия – денонощна телефонна линия за психологическа помощ, организация с привличане на доброволци за закупуване на лекарства и стоки от първа необходимост на карантинирани и нуждаещи се. Болни и карантинирани сами си пазаруват, защото няма кой и сеят зараза, ежедневна дезинфекция на обществените места и транспота, доколкото го има, поне два пъти в седмицата представител на Общината да информира хората какво се прави. Много са нещата, които могат и трябва да се направят и за тях не са нужни много пари, а работа, организация, съпричастност.

Проведохте ли разговори със специалисти, каква е причината за високата заболяемост в община Пирдоп, свързана ли е с ваксинирането, отговорът е важен, за да се предотврати следваща вълна? Това са все ангажименти на общинска администрация! Защо никой от Вас не каза на Бойко Борисов, който беше на посещение в района и се похвали, че Аурубис е най-големият данъкоплатец в България, че в Пирдоп, дето дишаме пушилека, в болницата няма топла вода, сапун, дезинфектанти, дори в Ковид отделението, че имаме училище – паметник, с дограма от 1934 г. и е може би единственото несанирано училище в България, че имамаме Еленската базилика – паметник на културата от национално значение, която ще падне!В моменти на изпитания става ясно що за хора сме и кой кой е!

Моментът е точно такъв! Управляващите община Пирдоп показаха истинското си лице, много различно от това в предизборната ситуация!Не мога да се въздържа да не кажа на края на тези, които искаха да унищожат д-р Пламен Стоянов, че ако опитат още веднъж, този път да очакват и физическа разправа с тях от нас, гражданите. Знаете ли какво прави той в този момент – навсякъде е, където има нужда от помощ в болницата, в Ковид отделението, редом с д-р Тинтикова и д-р Марков, на ваксините, преглежда в 62 кабинет, тихичко, без шум спасява човешки животи! А Вие, какво правите?

На моите съграждани ще кажа – да бъдем отговорни и да си помагаме!Да бъдем хора! Сега повече от всякога трябва да бъдем единни и съпричастни. В тази ситуация, дори една добра дума, казана на човек в нужда – помага. Да искаме от хората, които сме избрали и на които плащаме щедри заплати с нашите данъци да работят в обществена полза!Търсете ги, не ги щадете!Пазете се! Бъдете здрави!

…..
Брависимо, г-жо Бойчева! Най-накрая прозряхте колко пагубно е за Пирдоп и МБАЛ-Пирдоп управлението на Ангел Геров и сие! Макар и късно, вникнахте в безумното харчене на пари за заплати, а не за важни за обществото неща… А защо забравихте да попитате за семейните партийни назначения на лекари като Господинови? И за плащането на заплати на такива като Савова, която с нищо не допринася за здравеопазването в района? Не попитахте и за платените от „Аурубис“ ремонти в МБАЛ-Пирдоп с избрана – семейната кметска фирма „Индстрой“?

Не попитахте, г-жо Бойчева, а и не казахте, защото вероятно имате достатъчно информация по темата като бивш зам.-кмет на Ангел Геров, колко средства предназначени за МБАЛ-Пирдоп бяха през годините пренасочени за запълване на дупки в общинския пирдопски бюджет – такива, преведени от Община Чавдар, например?! Защо не споменавате високото заплащане на Съвета на директорите на МБАЛ-Пирдоп, които толкова калпаво управляват болницата, че тя е в колапс и още не са дисциплинарно уволнени?

Поздравления, г-жо Бойчева, че сте преживели такъв катарзис и без страх извикахте „Кмета е гол“… Само, че пак не сте достатъчно обективна… Похвалихте Ангел Геров, че дал жълти стотинки (лични средства) в кампанията на душанската кметица, а забравихте да споменете, че община Челопеч дари дюшеци. Срамота е Ангел Геров да доведе до там болничното заведение, че то да се нуждае от възглавници, а после да дари 100-на лева от безмислено високата си кметска заплата за тяхното закупуване… Подобно лицемерие едва ли някой някъде на друго място е проявил… А фирмата на жена му „Индстрой“, която съвсем „случайно“ е избрана за изпълнител на ремонти в МБАЛ-Пирдоп от „Аурубис“, колко ли дари????

В МБАЛ-Пирдоп от години се наливат средства – от пусто в празно. Немалко пари се отпускат, но те видимо не се използват по предназначение – за пациентите, а изтичат в нечии джобове – за заплатки, предоставяне на апартаменти и т. н. И когато от общините и предприятията отказаха да наливат по този начин едни пари (недостатъчни от предприятията), които изтичат нанякъде, положението стана още по-трагично. А защо ли Ангел Геров отказа на Община Челопеч да закупи болницата и да я направи съвременно болнично заведение, което да предлага качествено здравеопазване на средногорци? Дали защото ще се загуби възможността тя да бъде източвана през заплати и семейни ремонти???

И не на последно място, докога в МБАЛ-Пирдоп ще се шири злоупотребата с дипломи на лекари, които не са стъпвали в Пирдоп, за да се източва здравната каса? И друг път сме повдигали този въпрос по комисии и сесии, но и досега адекватен отговор няма. Д-р Димитрова премрънка с половин уста, че така се правело… А дали е морално и етично – това е друг основополагащ въпрос… И кога ще се разкрие хирургичното отделение, както и хемодиализата? Затворени, за да се угоди на една Скин-система…

Калпаво управление на една община и калпаво управление на една болница. В ковид-пандемия това е пагубно за нас, гражданите! Не ли?