Банго Василий е…

Днес е Ромската Нова година – един от най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи в България.

Празникът се нарича още Василица. Свързан е с легендата за Банго Василий – защитникът на ромите, който възстановява разрушения от дявола мост, по който те преминават.

В Обединена българска божия църква „Нов живот” град Пирдоп с пастор Йордан Малинов се проведе тържествено събиране на миряните. Беседата бе посветена на празника и неговото значение. По случай Банго Василий подаръци поднесе Станислав Готев от град Пирдоп, който всяка година уважава празнуващите. Той се обърна към присъстващите с думите: „Поздравявам ви с Вашия най-личен празник, като пожелавам здраве и благоденствие. Важно е да уважаваме традициите си, да ги ценим, да бъдем заедно в празници и делници, да не се делим”.

Пастор Йордан сърдечно благодари от името на всички на Станислав Готев за това, че винаги се сеща за тях и не пропуска да им засвидетелства своето уважение, своята подкрепа и приятелство.

От своята фейсбук-страница поздрави отправи и Георги Златанов от Златица: „С настъпването на старостилната Нова година желая на всички мои братя и сестри – цигани, здраве, дълъг живот и щастие на вас и семействата ви! Нека дадем всичко добро от нас за благото на целия български народ и майка България. За много години!”.

Банго Василий е семеен празник и задължително се посреща с птиче месо, като вечерята на 13-ти срещу 14-ти януари играе изключително важна роля и е изпълнена с богата символика. На трапезата има сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка. Всички къщи, в които се празнува Банго Василий, остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът.

По стар стил днес Нова година отбелязват Русия, Сърбия, Македония, Хърватска, Босна и Херцеговина.