„Аурубис“ съди Пирдоп за душанския язовир

На извънредно заседание днес ОбС-Пирдоп ще обсъжда заведеното дело от „Аурубис-България” за доказване, че собствеността на земята под яз. ”Душанци” не е собственост на Община Пирдоп, а е собственост на завода. На този етап не е известно на широката общественост от кога са се изострили апетитите на „Аурубис“ към душанския язовир, нито какви мерки и действия е предприел кмета Ангел Геров да защити интересите на общината и жителите на село Душанци.

На сесията се очаква ОбС-Пирдоп да приеме протестна декларация, с което си действие едва ли ще спре мераците на „Аурубис“ към душанския язовир. С тези си апетити уж загрижената и социално отговорна немска фирма демонстрира своето истинско лице. Предвид факта, че семейни фирми на местни народни избранници са сред предпочитаните от завода за изпълнители, както и фирми на приятели и мини-футболни съотборници, то тези неоспорими факти не предполагат положителен развой на казуса за Община Пирдоп.

Хвалебствията към „коректната“ „социално-загрижена“ фирма, която от години компрометира околната среда в Средногорието, следва да се преустановят, а кмет и общински съветници да влязат в ролята си на такива и да защитават интесите на пирдопчани, а не своите лични и фирмени. И в този ред на мисли – да проверят давността на извършените закононарушения от „Аурубис“ – при изграждането на хвостохранилището, например, но не само… Но едва ли ще станем свидетели на подобни действия предвид неоспоримите факти за дълбоките обвързаности и идолопоклонничеството, на което сме свидетели от години.

И в този случай е важно да си припомним проникновенията на покойния Росен Илиев, който често оприличаваше завода на колонизатор, не много различен от онези завоеватели, познати ни от историческите разкази, завладяващи територии и поставящи в икономическа, политическа и културна зависимост местното население…

Докъде се простират мераците на „Аурубис“ и какви ги е свършил досега в тази връзка Ангел Геров, престои да разберем от дискусията, която ще се проведе днес от 17.30 ч. в салона на НЧ „Светлина 1910” с. Душанци.