„Асарел Медет“ губи делото за разширение на рудника

Actualno.com съобщава, че „Асарел Медет“ АД губи на първа инстанция делото за раширение на рудник „Асарел“ – за втори път. Повече по темата от Actualno.com:
След като Върховният административен съд (ВАС) рестартира делото относно разширението на мината на „Асарел-Медет“ при Панагюрище, днес (26 май) съпредседателят на „Зелено движение“ Борислав Сандов съобщи пред Actualno.com, че на тричленка съдът не разрешава разширение. Става въпрос за рудник „Асарел“.

Историята на делото е крайно интересна, защото „Асарел-Медет“ губи първоначално делото по случая във ВАС, на всички инстанции, но седмчленка т.е. изключително рядък случай връща нещата от самото начало. „Зелено движение“, но под старото си име – ПП „Зелените“, както и Сдружение за дива природа „Балкани“, са ищци срещу минния гигант. Жалбоподател е и Константин Дичев. И в трите жалби е посочено, че в процедурата за разширение на мината са направени съществени административнопроцесуални нарушения – не са проведени обсъждания със засегнатите общности. В една от жалбите се твърди, че са проведени консултации с местната общественост само в Панагюрище и село Оборище, които обаче са съмнителни по мнението на природозащитниците. Председателката на местната екокомисия дори не е поканена на разговорите. Има и твърдения, че административният орган, който трябва да направи ОВОС на проекта, погрешно определя местата, на които проектът би оказал неблагоприятно въздействие – места по река Луда Яна. В сегашното съдебно решение пък се цитира точно докладът по ОВОС, според който има лошо химическо и екологично състояние на реките Марешка, Асарелска, Панова и Люляковица, като последните три са притоци на Луда Яна. Решението на тричленката подлежи на обжалване в 14-дневен срок.
© Actualno.com