Антончани с подкрепа на кампания „SOS Българска роза“

Община Антон подкрепи кампанията “SOS Българска роза”, чиято цел е да подпомогне малките розопроизводители, които пострадаха най-силно от кризата в бранша. Със съдействието на кмета Андрей Симов, представители на сдружение “Българска розова долина” поставиха кутия за дарения и продукти с кауза пред сградата на общинската администрация.

Годината е поредната тежка за розопроизводителите в България заради ниските изкупни цени, които тази година достигнаха 1.50 лв. за килограм розов цвят, при себестойност около 2 лева. За да спаси традиционния поминък на над 350 семейства – розопроизводители от Клисура, Стрелча и Средногорието, екипът на “SOS Българска Роза!” си поставя за цел да събере 190 000 лева до края на 2021, с които да компенсира отрицателната разлика между изкупната цена на маслодайната роза и разходите, които малките семейни бизнеси имат, за да я произведат.

Средствата, събрани от кампанията „SOS Българска роза“ подпомагат земеделски производители, които през 2021 година са регистрирали продажби на розов цвят на цени под себестойността от 2 лева.

Сдружение “Българска розова долина” разпределя помощта по утвърдени списъци, като контролът се извършва от кметовете на населените места и местната служба “Земеделие”, както и от Контролния съвет на сдружението.

Заповядайте да си вземете продукт с кауза и да пуснете своя принос към благотворителната кампания в кутията за дарения.

Можете да подкрепите каузата и като дарите по банков път: Сдружение „Българска розова долина“, IBAN: BG37UNCR70001524478370, Основание: SOS Българска роза