Антончани почетоха свети Харалампи, носейки мед в черквата

10-ти февруари е денят, в който се честват свети Харалампи и света Валентина. На този ден се носи мед в църквата, за да бъде осветен, като част от него се пази за лекарство срещу шарка и други болести.

Свети Харалампи се възприема като един от покровителите на пчеларите. Другият покровител на пчелите е свети Прокопи пчелар (8-ми юли), които са благословени божии създания. Те могат да прескачат границите на видимия и невидимия свят, да подслушват дявола, усещат злото и са помощник и дясна ръка на доброто. Пчелите са благословени да създават меда – елексира на живота, даващ сила и дълъг живот.

Пчелата се радва на особено почетно отношение в народната българска култура. Тя присъства в песни, пословици, гатанки и приказки. Присъства и в коледарските наричания за плодородие, а медът се представя като символ на изобилие и богатство.

Свети Харалампи се счита за един от светците лечители наред със св. Козма и Дамян, св. Пантейлемон, св. Трифон и други, защото преди небесните ангели да вземат душата му на небето, светият старец помолил Бога да дари телесно здраве и душевно спасение на всички човеци. Неговите мощи се смятат за чудотворни, а кутрето на дясната му ръка се пази в църквата „Свети Седмочисленици“ в центъра на София.

Според разпространените легенди, при делбата, чрез която светците разселили помежду си света, на Свети Харалампи се паднало да бъде заповедник на Черната Чума и да има сила да я победи. Преданията разказват, че Свети Харалампи уловил родената на Атанасовден чума, оковал я във вериги, или я затворил в стъклено шише, за да не мори хората, но ако те станат прекалено грешни, светецът може да се разгневи и отново да я пусне, за да ги наказва за греховете.

В миналото денят на Свети Харалампи бил наричан и Чуминден, като се почитал строго най-вече от жените, които не трябвало да захващат никаква работа. Жените замесвали обредни пити в чест на светеца и за умилостивяване на Чумата, като традицията повелява същите да бъдат намазани с мед, защото той бил най-любимата ѝ храна. Затова и в някои части на страната медът се носи на този ден за освещаване в църквата и се пази като лекарство. Денят на Хараламби се възприема и като празник на пчеларите, приемайки го и за свой патронен празник, като го отбелязват с редица мероприятия, веселие, а някъде дори присъждат титла „пчела-царица“ на най-изявената пчеларка.

Старите обичаи спазиха в село Антон. Пчеларите антончани занесоха мед за освещаване в църквата и празнуваха своя патронен празник както подобава – с веселие и ведро настроение.

В православният християнски календар 10 февруари е отреден и на света великомъченица Валентина. За нейното житие има малко факти. Известно е,  че е била благочестива  девойка, живяла в областта на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните през 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предопределя съдбата й – езичниците я обезглавяват.

Фото: Антон – в снимки и картинки
Подготви: Петя Чолакова