Ангел Геров реставрира „Нотр Дам“ (по мотиви на Райко Байчев)

Бойко Борисов предложи България да помогне с реставрирането на катедралата „Нотр Дам“. Идеята най-вероятно му е подшушната от председателката на ОбС-Пирдоп активната членка на ГЕРБ-Пирдоп Мария Шентова, която в детайли е запозната с възможностите и капацитета на пирдопския кмет Ангел Геров (БСП) в реставрацията, консервацията и изписването на църкви всякакви. Не мож му се опре някаква си парижка катедрала.

Ден 1: Ангел Геров спретва една комисия, в чиито състав влизат Шентова, Божкова и Вера Бойчева. Обажда се на приятелите от завода и всички вкупом провеждат бърза процедура по избор на изпълнител.

Ден 2: Изпълнителят е предварително поканен и надлежно избран. Той е всеизвестен местен самоук художник, но за сметка на това напорист майстор-реставратор – жител на Пирдоп, който дава и най-ниската цена. По огняновски и по геровски цената е относително приемлива, но в последствие се налага да набъбне и да се актуализира подобаващо.

Ден 3: Реставрацията стартира незабавно. Събраните близо милиард евро трябва да се усвоят по възможно най-бързия начин – чрез приближени и проверени фирми – подизпълнителки на обекта.

Ден 4: Кипи усилена реставрация. Иконостасът на „нашта дама“ добива вид на току що налепена стена с плакати на Лепа Брена. Образът на парижката Света Богородица досущ намязва на благоВерния образ на пирдопската зам-кметица. До нея се кипри икона с образа на секретарката Божкова. Шентова е пренебрегната – по партийни причини. А и да не ревнува Бриджит.

Ден 5: Семейната фирма на кмета, управлявана от жена му, като подизпълнител докарва първокласен цимент, малко пясък, гипс и калчища. Няколко майстори-зидари с килнати вестникарски шапки набързо замазват огнените поражения, сковават едно ми ти дървено скеле, но материала не достига. Веднага от пирдопското горско определят обект за сеч в чавдарската гора. Там кметът е семейно наш човек, няма да има проблем да се сече поголовно и да се достави дървен материал на строителната бригада. Все пак става дума за Парижката Света Богородица, не за Света Петка чавдарска. Материалът не се щади. Майсторите набързо наковават дървенията, лепват една замазка, доизкусуряват я с оловни детайли и готово. След тях самоукият пирдопски майстор вихри своята фантазия с току що закупени от бит-пазара маслени бои. Не забравя да боядиса и лепне по някоя и друга гипсова фигура тук-там. Заводските кранове по рамков договор местят и стоварват статуите.

Ден 6: Време е за откриване! Бойчева, подпомогната от Божкова пише просълзяваща реч. Канят се „вси светии“ на откриването. Червен килим, червена лента и няколко ножици. Парите се надлежно усвоени – по най-ниска оферта с десетина анекси. По-голямата част от средствата са предадени на отговорно пазене по партийна линия на златишката кметица Иванова, която обещава, че няма да изчезнат като тези, предназначени за училището. Ангел Геров е спокоен, ще има и да „почерпи“  по европейските избори. Катедралата е като нова.

Ден 7: Откриване! Ангел Геров чете написаното от Бойчева и Божкова, след което реже лентата и приканя присъстващите гости да се насладят на реставрираната „Нотр Дам“. По нашенски цъкат с език и подсвиркват присъстващите строители – „брей, ма тя по-убава станала. Виж го тоз станиол как светка на слънцето… А е от бонбоните, дето вчера ги ядохме, докат пихме бирите“.
Световните лидери се дивят на отръсния пирдопски кмет и в захлас слушат речта му. Папата се почесва зад ухото и вика „бах… мама му, що го не викна тоз да реставрира и базиликата Свети Петър във Ватикана. Барем пари ще артишат“. Насреща се блещи с усмивка ала „Мона Лиза“ Света Богородица, мязаща досущ зам.кметица. Ма много надарен тоз пирдопския художник, брей. „Като две капки вода“ ги е докарал двете…

Макрон е възхитен, но с тъга поглежда към общинската председателка… Бриджит го сръгва в ребрата…

Плътно до „героя на Париж“ Геров е Мария Шентова,обясняваща на ушенце колко добре се е справил кмета. Хората се дивят на новите плакатни икони, статуетки, орнаменти и прочие, приличащи на петолъчки и сърпове. Избива ги на носталгия по отминалото комунистическо време… Парижани бришат очи от умиление и благодарят на пирдопския кмет, че им върна скоротечно „сърцето“ на Франция.

Ангел Геров сяда да почине… Досущ дядо ти Господ, за има-няма шест дена, е възстановил парижката „Светая Светих“. Наум пресмята спестените евра и си вика: „можеше и по-тънко да излезе, ама французка му работа“… Тупа се по главата и се сеща, че са забравили да монтират гаргойлите, дето ги прибра в мазето на твърде приближения му пирдопски строител. Веднага скръцва на Божкова и тя отлита за Пирдоп да ги достави. Междувременно се обажда да вдигнат бариерата и да допуснат секретарката да мине през общинската територия до мазето на блока на „богоизбраните“ пирдопски чорбаджии.

Успокоен, Геров, си отдъхва! Гаргойлите може да се открият като отделен подобект на обекта, вика си той… Тамън ще режа лентички по време на местните избори! И Лало тъкмо ще може да присъства, че сега е на обиколка из българско… Крепи „Визията“ на Корнелия Нинова…

По идея на: Райко Байчев, www.actualno.com