Ангел Геров организира спешно обществено обсъждане за Райка и Ненко, за Васил Левски – НЕ!

Тодор Влайков

По повод докладната записка на кмета на Община Пирдоп Ангел Геров на база написано на ръка предложение от учителката по БЕЛ Райна Тотева и нейни ученици от Набор 1964 г., на 12.01.2019 г. в Пирдоп се разяри „обществено обсъждане“. На него, като едно време, присъстваха около 30-40 пирдопски граждани, 90% от които явно изповядващи еднакви политически предпочитания и симпатизиращи на управляващата Пирдоп партия БСП, наследница на БКП.

Общественото обсъждане се организира във връзка решение на ОбС-Пирдоп от редовно проведено заседание на 31.01.2019 г., на което общинските съветници взимат Решение № 12, а именно: Общински съвет – Пирдоп   дава принципно  съгласие за поставяне на  скулптурна композиция на емблематичните Влайкови герои – Райка и Ненко от повестта „Дядовата Славчова унука ” в пространството около паметника на Тодор Влайков в квартал 127 гр. Пирдоп след провеждане на публично обсъждане, организирано от ОбА-Пирдоп

ОбА-Пирдоп светкавично изпълнява Решение № 12 на ОбС-Пирдоп и обявява на интернет-страницата на общината още на 04.02.2019 г. информация, че организира „ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ“ за поставяне на скулптурна композиция, предложена от Граждански инициативен комитет, преди решението да е влязло в сила???

Видно от внесеното ръкописно предложение – никъде не се споменава Граждански инициативен комитет. То е подписано единствено от Райна Тотева – учителка по БЕЛ, като тя споменава и „Инициативен комитет от нейни ученици от Набор 1964“, но колко са те – двама или трима, не става ясно. Видно е, че ГРАЖДАНСКИ инициативен комитет към онзи момент липсва, но ръководството на Община Пирдоп е на друго мнение. Но, това не е от особено значение. Все пак важна е идеята, а тя, по думите на най-висшите представители на Община Пирдоп в лицето на кмет, зам. кметица и секретар на Община, е най-похвалната инициатива на „гражданите за всички времена“.

Ама, каква гражданска инициатива е това, ще се запита някой прозорлив гражданин?! Че то отдалеч си личи, че е чисто партийна и нагласена тая работа с уж импулсивното предложение на учителката Тотева и нейните ученици от набор 1964?! Защо ли само ученици от този набор си е избрала Райна Тотева да подкрепят идеята ѝ!? Не е ли имала ученици и от други набори, или те са ѝ се видели не толкова инициативно настроени и не толкова граждански активни?! Пък може да е сметнала, че не са достатъчно образовани и недостатъчно отдадени на партийните дела, кой знае?! На тези въпроси може да отговори само вносителката на предложението, което с неуписуем ентусиазъм прегърна сам кмета Ангел Геров, който е набор 1972 г.

Най-ревностни защитници на райнототевата идея, зад която прозират по-скоро партийни идеи в предизборно време, се явяват не обикновени пирдопски граждани, а лично зам.кметицата Вера Бойчева и самоотвержената в такива моменти Николина Божкова – дългогодишен секретар на Община Пирдоп. И видимо дирижират обсъждането, надзирават, подсещат и подхващат пледоарии в унижение на опонентите, ако се наложи. Присъстващи споделят, че в края на обсъждането Тотева се обръща към Бойчева с думите: „Добре се получи. Няма от какво да не си доволна. Наште хора как го изиграха!“…

Недоумение буди фактът, че във връзка с разглеждане на предложението за поставяне на скулпурата, е внесено писмо от група граждани, които са се противопоставили на идеята и са посочили друго по-подходящо място. Това писмо, обаче, не е проченето публично по време на сесията, за да се запознаят всички с неговото съдържание, а само е коментирано по един арогантен и невъзпитан начин от Тотева и то в отсъствие на вносителите му, което е не само невъзпитано, но и публична демонстрация на грубианщина, което не вдъхва уважение у никого и срами в известна степен учителската професия. Всеки може да прегледа записа от сесията, качен на сайта на местната телевизия. А защо ли не се направи и пълен запис на т. нар. „обществено обсъждане“, за да могат пирдопчани да се насладят на режисирания от БСП-активисти спектакъл?!

Общественото обсъждане видимо бе окупирано от симпатизанти и членове на БСП, от което още веднъж пролича, че мероприятието е по-скоро партийно, отколкото обществено. Явно все повече ще се изфабрикуват различни мероприятия за рязане на лентички и тържества, които чинно да се отразяват медийно, за да ахне пирдопската общественост и да се юрне наесен да гласува отново за издигнатите от БСП.

На общественото обсъждане отново е внесено различно предложение къде е най-подходящото място за поставянето на станалата емблематична скулптура, но те са приети с присмех от „множеството“ (над 30 души от близо 7000 жители на Пирдоп). Особено вдъхновена се почувствала г-жа Божкова, която е оспорила политическата дейност на Тодор Влайков, но пък с неугасим плам се е хвърлила да защитава партийната идея, безцеремонно охулвайки опонентите и забравяйки, че позицията, която заема в Община Пирдоп не ѝ позволява да бъде толкова пристрастна. Заплатата на общинските служители се формира от данъците не само на гласувалите за БСП, но и от всички останали жители, независимо от техните партийни предпочитания. Затова е редно да има изискване за висок морал у заемащите общински длъжности, безпристрастност и не на последно място да са любезни и възпитани хора.

На сесията на ОбС-Пирдоп, състояла се на 31.01.2019 г., се взима още едно решение – № 13: „Общински съвет – Пирдоп дава принципно съгласие на Станислав Готев да постави паметна плоча с лика на Васил Левски, след провеждане на обществено обсъждане  за мястото на нейното позиционирането и след провеждане на предвидената в Закона процедура“.

И до този момент Община Пирдоп не е организирала обществено обсъждане за поставянето на паметна плоча с лика на Васил Иванов Кунчев – Левски, по-известен на всеки един българин-родолюбец като АПОСТОЛА НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА, пред чиято свята памет ще се поклоним отново на 18-ти февруари. Явно за ръководството на Община Пирдоп в лицето на кмета Ангел Геров, зам. кметицата Вера Бойчева и секретаря Николина Божкова поставянето на паметна плоча в Пирдоп на Васил Левски е незначителен въпрос, който може надлежно да почака…

Различният аршин, с който мери кмета Ангел Геров най-вероятно е във връзка с факта, че предложението за скулптурата на Райка и Ненчо е направено от партийно приближени кадри, докато предложението за поставяне на паметна плоча на Васил Левски е направено от обикновени граждани, които той принципно не харесва. „Факт неоспорим“. А иначе е окачил в кметския си кабинет именно лика на най-великия български революционер и всеки ден му обръща гръб.

Уважаеми г-н Геров, нормално е да изпълнявате решенията на ОбС-Пирдоп не по реда  и начина, по който те ви харесват или не, а да бъдете по-отговорен в действията си и да не демонстрирате така явно своите пристрастия към определни граждани и непоносимостта си към други. Време е и ръководената от Вас ОбА да изпълни решение № 13, така както скоростно изпълни решение № 12. Е, всички знаем, че Готев не е с партийните убеждения на Тотева, но все пак!

Редно е и председателят на ОбС-Пирдоп Мария Шентова от ПП „ГЕРБ“ да попита официално кмета Ангел Геров от БСП защо така избирателно изпълнява решенията на ОбС? Но, като ги гледаш как се държат общинските съветници на ГЕРБ по време на сесии и обществени обсъждания, не трябва да се очаква кой знае какви насрещни действия от тях. Опозиция на БСП-управлението от страна на ГЕРБ в ОбС-Пирдоп няма. Затова и пирдопчани отдавна са установили, че и „тия са като ония“ и коментират, че са си един вид „политическо задружно семейство“ и се дивят на роднинските обвързаности, които цъфтят в Пирдоп. И на общите бизнес интереси между ГЕРБ и БСП на местна почва.

В заключение, ще опонираме още веднъж на ревностните противници на идеята скулптурата на Влайковите Райка и Ненко да бъде поставена в местността „Поповото кладенче“, като препечатаме написаното от Иван Караиванов в далечната 1993 г.:

„В тихо и романтично място на река „Бучум“ деноночно бълбука: малко и самотно чучурче. За това чучурче-благодатен дар от природата, се грижат непрестанно туристите-ветерани от Пирдоп. Те превърнаха района около чучурчето в кът примамлив за отдих и почивка.

Тоз незаменим земен кът, като с магнит привличар Влайков, той го почитал! Когато писателят бил в Пирдоп, той неусетно се озовавал на „Поповото кладенче“ Тук опиянен от бълбукащия ромон на стублицата, се освежавал с няколко глътки студена и здравословна изворова вода и сред този неземен рай се раждали идеи и герои. И започнали да се появяват негови творения.

От „Поповото кладенче“ – от туй причудливо и идилично място – поемат към читателската аудитория: колоритната му художествена творба „Дядовата Славчова унука“ и пиесата: „Две се млади залибили“. В този тих и примамлив кът Влайков се среща с любимите си герои: Ненко и Райка. Тук на туй място са изречени първите плахи думи за признание в любов. Тук Ненко напива водата от бялото менче, а Райка потвърждавайки си обичта към него го закичва с родно и дъхаво цвете.

Влайков боготвори това кладенче! Дори до последните си дни той е бил гост на същото. Пийвал от стублицата студена и чиста вода и с тъга си припомнял за отлитналите младини!…“…

Е, какво по-добро доказателство, че мястото на Райка и Ненко е на „Поповото кладенче“, а не в краката на Тодор Влайков, от това! Но дали ще го проумеят насъсканите и нахъсали се да налагат своето „фанатични“ (по определението на Тодор Г. Влайков за Димитър Благоев) представители на БСП в община Пирдоп?! Едва ли! Имат си незабравен манталитет от едно време и продължават да действат така, както са го правели през онези мрачни и жестоки години на тоталитаризъм, когато хората, дръзнали да им се опълчат и да не са съгласни с тях, биват репресирани, изолирани, малтретирани, интернирани и не рядко убивани!

Добре, че още не са ни отнели съвсем демокрацията и днес всеки свободно може да изрази мнението си, позицията си, веруюто си и да не бъде преследван за това! Засега!

А ВАСИЛ ЛЕВСКИ, според действията и бездействието до момента на Ангел Геров и неговите подчинени от ОбА-Пирдоп, ще има още да чака! Загърбен и забравен… Не е получено още партийно поръчение за поставянето на неговата паметна плоча в Пирдоп… Засрамете се!

Аслан Дервиш Крум Страшни