Ангелина Жекова и Боби Мирчев на гости в Челопеч по случай Деня на Будителите!

Празнично честване на 1-ви ноември – Денят на народните будители в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Челопеч се случи със специалното участие на Боби Мирчев и Ангелина Жекова! Част от празника на училището бе и представянето на „Живата старина“ – Изложба живопис и фотография, организирана от Сдружение „За един по-добър живот“, посветена на живите български традиции.

В кратко експозе учениците и техните учители се запознаха с „Живата старина“ и откъде всъщност идва това наименование. Стана дума за будителите Георги Раковски, известен повече като български революционер и идеолог, но непознат в своето поприще на събирач на българска старина – дума, която той използва вместо привнесената „история“. „Жива старина“ е и заглавието на епохалният труд на Димитър Маринов, който в няколко тома събира и издава сведения за българската народна вяра и релизиозни народни обичаи.

На фона на картините и фотографиите от изложбата, Ангелина Жекова прочете свои стихотворения от книгата си за българските празници, а Боби Мирчев изпя емблематични песни!

Тържеството бе разделено в две части – за по-малките и по-големите ученици, като батковците и каките от седми клас изненадаха своята класна ръководителка със своите артистични изпълнения и изработено „ученическо родословно дърво“.

Учениците представиха свои презентации, посветени на многобройните български будители, както и сценка, олицетворяваща създаването и преписването на паисиевата „История Славнобългарска“.

Директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Челопеч г-жа Нонка Бантова поздрави учениците за прекрасните идеи и ги мотивира усилено да се готвят за изпитите, които им предстоят! Родолюбието изпълваше Актовата зала, а разветите български знамена допринесоха за невероятното изживяване по време на този най-български свят празник!

Петя Чолакова

Фотоалбум от Празникът на Будителите в ОУ-Челопеч – на страницата на списание „Средногорски БАГРИ“ във Facebook!