Алекси Кесяков: Единство, упоритост и отстояване на националния интерес – това ни завещаха падналите за Родината!

По случай националният празник на Република България 3-ти март, в Челопеч бяха поднесени цветя и венци в памет на загиналите за свободата на Отечеството, ученици представиха патриотични песни и стихотворения, горяха факли и бе произведена тържествена заря. В словото си кметът на Община Челопеч инж. Алекси Кесяков призова за единство и упоритост, за целеустременост и преклонение, за повече доверие и да помним героите:

Уважаеми жители на Община Челопеч, гости,
Добре дошли на 3-ти март тук, в центъра на общината, където от няколко години се опитваме да възстановим тържественото честване на този важен за всеки българин празник. С уважение и преклонение!

Трети март е нашият национален празник. Той и други изконно български празници следва да ни накарат да се замислим върху това как нашите деди са успявали. Как са защитавали България и нейната свобода. Как са направили така, че днес ние да можем да се наричаме българи и да живеем в относително свободна страна.

Прави ми впечатление, че ние българите сме индивидуалисти и не обичаме екипната работа. Също така ми прави впечатление, че сме се отвратили от всичко, не вярваме на никого, най-вероятно защото доста сме лъгани. Отчуждили сме се. Не разчитаме един на друг. Не сме екипни. Забравихме какво пише на входа на Народното събрание. Не само забравихме, а и въобще не можем да си обясним какво означава изречението „Съединението прави силата”.

Но в такива дни като днешният, може би ще ни накарат – ако не тук и сега, то в следващите години, да се замислим върху това изречение, върху тези думи.

Помислете! Хората, които са изричали тези слова, са ги осъзнали със своята кръв, със своя живот. Те са се борили за свободата и правата на българския народ. Имаме достатъчно поводи да се гордеем с това, че сме техни потомци и достатъчно исторически моменти, които да ни покажат, че всъщност те са установили по трудния начин как една нация може да оцелее. Как един народ може да продължи напред и да просперира.

Пожелавам на всички вас не само да отчетете този празник като нещо родолюбиво, като нещо с което трябва да се гордеем. Пожелавам ви да се замислите и върху това какво нашите деди са постигнали и как. Пожелавам ви да имате повече доверие на хората около вас. Пожелавам ви да бъдете екипни, защото само Съединението прави силата, а на нас, в днешно време, ни трябва изключително много сила.

И както винаги е ставало, във всяка една история на всеки един народ, хората са самата сила и те, обикновените хора, правят промените – в живота си, в страната си и в просперитета на своята нация. Затова още веднъж ви призовавам да не забравяме какъв смисъл имат думите „Съединението прави силата”! Нека бъдем екипни и се борим заедно. И нека да си вярваме малко повече. А с тези, които не заслужават доверието ни, е ясно какво се случва и за тях в историята пише достатъчно.

Винаги можем да се обърнем назад и се взрем в историята, за да видим как сме постигали невероятни победи, преодолявайки непреодолими препятствия. Да използваме този опит и да го вложим в настоящето. И не забравяйте, че 3-ти март не е само една дата в годината.

Благодаря Ви! Да живее България!