Акция на МВР срещу кросовите мотористи в Средногорието, които навлизат в защитени зони

Радио „Ауреа“ съобщава, че МВР взима на прицел кросовите мотори в Средногорието. В публикацията на радио-медията се казва още:

„Многобройни са сигналите от различни обществени организации до министъра на МВР – Бойко Рашков, свързани с наглостта на собствениците на кросови мотори. По закон, такъв вид мотоциклети имат право да бъдат карани само на специализирани мото-крос писти. Това, обаче не важи за Средногорието. През пролетта туристи от София се оплакаха, че докато се движили по пътеката към хижа „Свещи плаз“ били буквално принудени да скачат встрани от трасето, заради летящите по пътеката, с бясна скорост трима мотористи.

Жителите на Пирдоп и Златица коментират, че наглостта на „мотористите“ вече минава всякакви граници. Най-редовно минават през центровете на двата града, форсирайки „на съединител“ машините си, които нямат заглушители на ауспусите, с цел да бъдат забелязани.

Традиционата безхаберност през миналите години на местните власти и полиция наистина дава самочувствие на тези хора, но вече има един сериозен факт, който няма как да бъде заобиколен. През месец юли тази година, по предложение на кмета на община Златица инж.Стоян Генов, Общински съвет Златица единодушно одобри решение, с което постави вековните букови гори в Стара планина под закрилата на световната екологична организация – WWF. Статутът, с който вече се ползват горите е „ГОРА В СТАРОСТ“. Горите, които се ползват с този статут са част от световното Природно богатство. В тях по категоричен начин са забранени много дейности, а мото кроса е абсолютно ТАБУ.

След сигналите на екологичните организации до WWF и министър Рашков, придружени с видео материали заснети с дрон за безвъзвратното рушене на почвата се очаква проверка от световната организация, както и строги мерки от страна на МВР.

Специално за Radio AUREA двама дългогодишни мотористи, с по 40 годишен опит, коментираха: „Още от едно време си карахме само за кеф, но нашите мотори нямаха такива едри грайфери, като сегашните, които тотално изравят земята. За съжаление сега 90% от измислените мотористи са си купили моторите, за да си избиват комплексите и да ги забележат, че съществуват. Тези хора са много опасни!„.

Източник: Радио „Ауреа“